Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ със съвети как да се преборим с пролетната умора

РЗИ със съвети как да се преборим с пролетната умора

Симптомите на пролетна умора понякога могат да бъдат и знак за по-сериозни заболявания.

Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонниафективни разстройства, към които се отнася и зимната депресия, обясняват от Регионалната здравна инспекция. Това санарушения, които се случват през определен период от годината и засягат хора отвсички възрасти.

Пролетната умора може да се дължи на разнообразни фактори.Хиповитаминозата (недостиг на витамини) е еднo от най-често обвиняванитесъстояния за развитието на пролетна умора. Намаляването на резервите от витамин D през зимата есвързано с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата навитамините в плодовете и зеленчуците през зимата, са различни от тези презлятото и това също може да е причина за техния недостиг.

Според някои експерти, балансът на хормоните ворганизма може да има съществена роля. Тази теория предполага, че по време назимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляватзначително, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това водидо чувство на изтощение в началото на пролетта.

Симптомитепри този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишенаплачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различничасти на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво нафизическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратнихрани и увеличаване на теглото.

Симптомитена пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и дапродължат през зимата и пролетта. Те обаче могат да бъдат и знак за по-сериознизаболявания. Затова е важно преди оплакванията на пациента да се припишат на пролетна умора, да се направят някои рутинни изследвания, с които да се изключат по-сериозни състояния.

Повишената умора и намалена физическа активност се наблюдават прианемичен синдром, който може да се дължи на различни болестни състояния. Умората и повишаването натеглото могат да се дължат на заболяване на щитовидната жлеза.


Въвежданетона някои промени в начина на живот и хранене, могат в голяма степен да повлияятчувството на изтощение, дължащо се на смяната на сезоните и преминаването към лятно часово време. Ето какво препоръчват специалистите от РЗИ - Бургас:

* Ако се консумират предимно храни, богати на мазнини ивъглехидрати и недостатъчни количества плодове и зеленчуци, рискът от поява напролетна умора значително се повишава. Затова е важно диетата да e максималнобалансирана, богата на витамини, минерали и фибри и с понижено съдържание намазнини и прости захари.

* Въпреки умората едобре да се повиши физическата активност и то предимно активността на открито.Дори и да е сведена до разходки в парка, тя повишава експозицията на естественасветлина и спомага за възстановяване на поизчерпаните депа на витамин D.

* Приемът на течности не трябва да спада под 1.5-2литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, асъщо и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация наорганизма, но и доставят витамини и минерали.

* Много добро средство за освежаване на организма саконтрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студенавода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода ипостепенно се намалява температурата на водата

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега