Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ със съвети как да се преборим с пролетната умора

РЗИ със съвети как да се преборим с пролетната умора

Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност.

Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разстройства, към които се отнася и зимната депресия, обясняват от Регионалната здравна инспекция. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат хора от всички възрасти.

Пролетната умора може да се дължи на разнообразни фактори. Хиповитаминозата (недостиг на витамини) е еднo от най-често обвиняваните състояния за развитието на пролетна умора. Намаляването на резервите от витамин D през зимата е свързано с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата, са различни от тези през лятото и това също може да е причина за техния недостиг.

Според някои експерти, балансът на хормоните в организма може да има съществена роля. Тази теория предполага, че по време на зимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта.

Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото.

Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта. Те обаче могат да бъдат и знак за по-сериозни заболявания. Затова е важно преди оплакванията на пациента да се припишат на пролетна умора, да се направят някои рутинни изследвания, с които да се изключат по-сериозни състояния.

Повишената умора и намалена физическа активност се наблюдават при анемичен синдром, който може да се дължи на различни болестни състояния. Умората и повишаването на теглото могат да се дължат на заболяване на щитовидната жлеза.


Въвеждането на някои промени в начина на живот и хранене, могат в голяма степен да повлияят чувството на изтощение, дължащо се на смяната на сезоните и преминаването към лятно часово време. Ето какво препоръчват специалистите от РЗИ - Бургас:

* Ако се консумират предимно храни, богати на мазнини и въглехидрати и недостатъчни количества плодове и зеленчуци, рискът от поява на пролетна умора значително се повишава. Затова е важно диетата да e максимално балансирана, богата на витамини, минерали и фибри и с понижено съдържание на мазнини и прости захари.

* Въпреки умората е добре да се повиши физическата активност и то предимно активността на открито. Дори и да е сведена до разходки в парка, тя повишава експозицията на естествена светлина и спомага за възстановяване на поизчерпаните депа на витамин D.

* Приемът на течности не трябва да спада под 1.5-2 литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали.

* Много добро средство за освежаване на организма са контрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега