Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РИМ - Бургас: Приготовленията за Еньовден започват още от тази вечер, утре сутрин се събират билките

РИМ - Бургас: Приготовленията за Еньовден започват още от тази вечер, утре сутрин се събират билките

По традиция, магията на слънцето и омайните билки ще оживеят в Етнографския музей.

В понеделник отбелязваме Еньовден - деня на лятното слънцестоене, който съвпада с християнския празник на Св. Йоан Кръстител. В основата на празника е вплетен езическият култ към слънцето и гръмотевиците. На Еньовден се провежда обичаят Еньова буля, който днес е най-добре запазен в селата от Западна Странджа – Факия и Момина църква.

По традиция, магията на слънцето и омайните билки ще оживеят в Етнографския музей (ул. “Славянска” 69). За поредна година от РИМ - Бургас са подготвили възстановка, посветена на празника.

Певческа група за автентичен фолклор “Факийски бялки” при ПК “Здравец” с. Факия ще представят обичая Еньова буля и ще запознаят присъстващите с моминската, невестинската и старческата носии от с. Факия. Малката Еньова буля ще премине през Еньовския венец за здраве и сполука в 11:00 часа.


Смята се, че на Еньовден звездите слизат на земята и баят на билките, слънцето също им дава лечебна сила. Хората ги берат рано, преди изгрева. Сплитат венец от 101 билки, през който се провират за здраве и за предпазване от всяко зло.

На Еньовден всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче.

Една яка мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.

След обхождането отвеждат Еньовата буля в същата къща, където са я стъкмили. Там започва напяването на момините китки. Те са набрани от момите още предния ден и са оставени в едно бяло менче под трендафил, през нощта да ги видят и погалят звездите. Еньовата буля изважда една по една китките, в това време момите припяват, като наричат за какъв момък ще се омъжи съответната девойка. Накрая момите измиват лицето на Еньовата буля с водата от котлето, обличат я с нови дрешки и я връщат на майка й.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега