Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разбиха крупна група за производство и търговия с нелегален тютюн

Разбиха крупна група за производство и търговия с нелегален тютюн

Групата е вадела над 100 000 лева месечно, един от членовете й е жандармерист.

Производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол е пресечено при акция на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“. По данни на властите, организираната престъпна група е функционирала от началото на 2017-а година в цялата страна, като месечната печалба е достигала и дори надхвърляла 100 000 лева.

В състава на групата влизат жители на различни населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им. Това обясни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. В резултат на проведените оперативно- издирвателни действия е установено, че един от членовете на групата е служител на Дирекция „Жандармерия“- МВР. В тази връзка на 12 юни е проведена мащабна специализирана полицейска операция на територията на няколко области в страната, извършени са претърсвания на над 100 адреса, леки автомобили и обиски на лица.

Установени са три нелегални бази със съоръжения и машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране, като количеството на произвеждания тютюн е около един тон седмично. Всяка база е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно.

Част от членовете на групата са задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв/кг. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева. Служителят на МВР е задържан вчера при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.

С постановление на водещия разследването прокурор към наказателна отговорност са привлечени 11 души. С определение на Специализирания наказателен съд спрямо петима от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, на двама - „домашен арест“ и на трима - „парична гаранция“. Днес ще бъде внесено искането за задържане под стража и на полицейския служител, посочи прокурор Милева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега