Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разбиха схема за изработка и търговия с фалшиви дипломи

Разбиха схема за изработка и търговия с фалшиви дипломи

По случая са задържани осем души.

Криминалисти от Шумен разбиха схема за изготвяне и продажба на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование. По случая са задържани осем души, които са привлечени като обвиняеми от прокуратурата.

Разследването започнало преди повече от два месеца, предават от пресцентъра на МВР. По данни на криминалистите, набирането на „клиенти“ за фалшивите свидетелства ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в  регистър.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 – 1800 лева, а за висше - между 2000- 2500 лева. Поръчителите, около 60 души от цялата страна,  пращали снимка и лични данни. Получавали документа  в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж.

В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната. На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество  магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност  и кражби мъж  и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж.  Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис.

От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души – на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са иззети над 30  дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

Работата по документиране на престъплението по чл. 308 ал. 5 от НК продължава под ръководството на прокуратура. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега