Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разкриха част от крепостната стена на Акве калиде край пътя Ветрен - Банево

Разкриха част от крепостната стена на Акве калиде край пътя Ветрен - Банево

Първите артефакти от колекцията на обекта са дигитализирани.

Археологическите проучвания в Акве калиде през 2018 г. обхванаха две части от територията на древния град. Първата бе свързана с продължаване на археологическите проучвания в северния край на баните. Работите на това място започнаха още през 2012 г., но бяха спрени до пълното приключване на разкопките в югоизточната част и подготовката им за консервация и реставрация.

През есента на 2018 г. бе извършено спасително проучване във връзка с инвестиционни намерения на EVN около пътя Ветрен – Банево. Екип от археолози в състав доц. д.н а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков - съръкаводители и консултант доц. д-р Людмил Вагалиски, установи мащабно фортификационно съоръжение от XI-XIII в., строено най-вероятно във връзка с нахлуванията на печенеги или кумани. Разкрита е субструкцията на голяма археологическа структура, която се оприличава на кръгла или U-образна крепостна кула, изградена през късноантичния или ранновизантийския период.

През 2019 г. проучвания в Акве калиде ще продължат. Посетителите на място ще получат възможност да наблюдават работата на археолозите от съвсем близко, но защитено място. Поставените нови пасарелки осигуряват достъп сред останките от древните бани и дават възможност на туристите да усетят техните реални мащаби.

Междувременно започна дигитализацията на откритите при разкопките на древния обект предмети. Първите артефакти вече са достъпни в интернет портала на РИМ - Бургас.  Това стана възможно като част от проекта "TOGETHER: Common cultural and historical heritage beyond the borders", финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG - България - Турция ИПП 2014-2020.

Една от основните дейности включи създаването на цифрова библиотека с дигитализираните културни ценности. По този начин те са достъпни едновременно на няколко места без допълнителни заплахи за тяхното най-добро съхранение.

За процеса по дигитализацията е закупена специализирана техниката - мощен сървър с UPS, модерен 3D скенер и висок клас фотоапарат. За работата с тях е ремонтирано и обособено помещение, превърнато в професионално фотостудио.

Досега са дигитализирани и обработени общо 127 предмета. Избрани са едни от най-атрактивните обекти намерени от района на древния град Акве калиде с над 2000 годишна история. Те представят всички археологически сезони между 1950 г. и 2018 г., както и различните периоди от живота на това място - от времето на траките до османското владичество.

Системата на дигитализация е отворена за добавяне на нови данни и е универсална за различните типове предмети, като се очаква в нея да бъдат вкарани и фондовете на другите отдели – история, етнография и природа. Платформата ще се използва за популяризиране на откритията, облекчаване на административната работа на музейните специалисти и разгръщане на последващи научни изследвания.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега