Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Райските ябълки - полезни за зрението, имунната система и сърцето

Райските ябълки - полезни за зрението, имунната система и сърцето

Райските ябълки са изключително полезен плод, оказващ положителен ефект върху широк спектър от системите в човешкото тяло.

Макар отдавна да са част от човешката трапеза, по нашите ширини райските ябълки сякаш се превърнаха в позабравен елемент от есенната диета. Истината обаче е, че те са изключително полезен плод, оказващ положителен ефект върху широк спектър от системите в човешкото тяло.

В древна Гърция райските ябълки са били популярни като "божествения плод". В днешно време, най-големите производители на този плод, са Китай, Корея, Япония, Бразилия и Азербайджан. Дръвчетата обаче растат и у нас и са познати из целия Балкански полуостров.

Райската ябълка съдържа около 127 калории на 100 грама. В плода няма никакъв холестерол. Въглехидратите са около 11%, а протеините - около 1%. Райската ябълка е особено богата на витамини и минерали, калий, калций и желязо, диетични фибри и каротеноиди.

Поради високото съдържание на витамин С, плодът се смята за един от най-ценните през есента, тъй като подсилва имунната система в началото на грипния сезон. Фибрите в плода пък се отразяват благотворно на храносмилателната система и при диети за отслабване и поддържане на теглото.

Богатото съдържание на зеаксентин пък оказва благотворно влияние на очите и зрението като цяло. Веществото има мощно антиоксидантно действие, което се бори с дегенерацията на макулата (централната част на ретината) и по този начин ни помага да запазим острия си поглед. Плодът е препоръчван и при катаракта и нощна слепота.

Калият в райските ябълки се бори с високото кръвно налягане и подсилва кръвоносната система. Елементите от групата на витамин В, включително фолиевата киселина и тиаминът, оказват благотворно влияние на метаболизма и подобряват мускулния тонус на тялото.

Райските ябълки се консумират сурови, сушени или сготвени, според предпочитанията. Напълно узрелите плодове имат сочен и сладък вкус.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега