Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рахой уволни правителството на Каталуния и насрочи избори на 21 декември

Рахой уволни правителството на Каталуния и насрочи избори на 21 декември

Испанският премиер Мариано Рахой предприе първи стъпки в отговор на обявената от Каталуния независимост. Той обяви, че разпуска правителството и парламента на провинцията и свиква избори на 21 декември.

Испанският премиер Мариано Рахой предприе първи стъпки в отговор на обявената от Каталуния независимост. Той обяви, че разпуска правителството и парламента на провинцията и свиква избори на 21 декември.

"Испанците преживяват един тъжен ден, в който глупостта надделя над закона - заяви министър-председателят, цитиран от електронното издание на "Ел Паис". Пучдемон имаше възможност да свика предсрочни избори и сега правителството свиква избори, за да даде на каталунците възможност да дадат своя глас. Не става дума за отмяна на автономията, а за завръщане към нормалността възможно най-бързо. Нормалност, която започва със завръщане на законността над каталунците", пише в. "Сега".

По-рано днес каталунският парламент гласува областта да обяви независимост. Решението бе подкрепено със 70 гласа, 10 депутати бяха против. Вотът бе бойкотиран от опозицията в регионалното събрание. Каталунското правителство се основава на резултатите от референдума на 1 октомври. Тогава 43 на сто от гласоподавателите взеха участие в референдума, като 90 на сто от пусналите бюлетини бяха за обявяване на независимост от Испания.

Испанският Конституционен съд обяви рефередума за незаконен.Малко след гласуването в Барселона, Сенатът на Испания одобри с голямо мнозинство активирането на чл.155 от конституцията на страната, според който властите в Мадрид имат право да отнемат автономията на Каталуния. Испанският премиер Мариано Рахой обеща да бъде възстановена законността. „Призовавам всички испанци към спокойствие. Правовата държава ще възстанови законността в Каталуния“, написа той в Туитър, веднага след като каталунският парламент обяви провъзгласяването на независимост. Преди това Рахой произнесе реч пред сенаторите и поиска одобрението им за отстраняване на каталунския лидер Карлес Пучдемон и неговото правителство в опит да се спре стремежът им към независимост.

Рахой призова сенаторите да се съгласят „да се пристъпи към освобождаването на председателя на каталунското правителство, неговия заместник и всички регионални министри”. Премиерът нарече действията на каталунските власти най-голямата подигравка с демокрацията и подчерта, че каталунските власти са потъпкали закона и правовата държава. Според Рахой властите в Каталуния са се „опитали да пренебрегнат законите, да ги отменят и да ги нарушават”. Той каза, че прилагането на член 155 от конституцията „няма алтернатива” и посочи, че мярката се прилага за пръв път от приемането на сегашната конституция през 1987 г., защото ситуацията е „извънредна”.

Предлаганите мерки включват отстраняване от длъжност на Пучдемон, заместника му Ориол Жункерас и на всички регионални министри. Целта на прилагането на член 155 е свикването на нови избори до половин година за възстановяване на законността.Предложените мерки бяха гласувани от Сената и Рахой обяви преди минути решението си да уволни управляващите в Каталуния и да насрочи изборите за 21 декември. САЩ смятат Каталуния за неразделна част от Испания и подкрепят мерките на Мадрид, за да съхрани Испания „силна и обединена“.

Това се казва в разпространено становище на Държавния департамент, изразено от говорителката Хедър Науърт."САЩ се радват на голямо приятелство и трайно партньорство с нашия съюзник в НАТО Испания. Каталуния е неразделна част от Испания, а САЩ подкрепят конституционните мерки на испанското правителство, за да поддържат Испания силна и обединена", изтъкна говорителката. Тя добави, че САЩ и Испания „си сътрудничат тясно при споделянето на нашите приоритети в сигурността и икономиката".

Председателят на Евросъвета Доналд Туск призова испанските власти да следват „силата на закона“, а не „закона на силата“, след като каталунският парламент обяви независимост.По думите на Туск позицията на ЕС остава същата: „За Евросъюза нищо не се е променило. Испания остава единственият наш събеседник", - заяви председателят на Евросъвета.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега