Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Реакциите след промяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН

Реакциите след промяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН

Вълна от мнения и коментари заляха медийното и онлайн пространство след като правителството потвърди, че променя българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Както се и очакваше, голяма част от тях бяха негативни. Властта обаче обоснова решението си, а самата Кристалина Георгиева прие номинацията.

Вълна от мнения и коментари заляха медийното и онлайн пространство след като правителството потвърди, че променя българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Както се и очакваше, голяма част от тях бяха негативни. Властта обаче обоснова решението си, а самата Кристалина Георгиева прие номинацията.

"За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на Организацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения", заяви Кристалина Георгиева във видео обръщение, с което постави началото на битката си за поста.

"Изчакахме последното изслушване и гласуване на 26-ти септември, за да видим още веднъж какви ще са резултатите. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни. Аз дадох пример, когато Румяна Желева като външен министър кандидатства за еврокомисар, още на първото негативно представяне я оттеглихме. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Трябва да сме подготвени за тежки компроматни войни срещу нас, тиражират се много лъжи, но мисля че това решение е правилно", коментира от своя страна Бойко Борисов.

Прессекретариатът на президента също излезе с официална позиция, в която се посочва, че президентът споделя аргументите на правителството и призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара.

Сред най-острите коментари бяха тези на ръководството на АБВ. "Решението на правителството в тази ситуация, в която ние имаме двама кандидати, ще доведе до това, че никой няма да гледа повече сериозно на българската дипломация, няма да имаме предложения и наша кандидатура няма да се погледне сериозно", коментира лидерът Георги Първанов. Той стигна до там, че да поиска оставката на външния министър.

Лидерът на БСП - Корнелия Нинова окачестви промяната като "резил за България" и поиска обяснение от премиера Бойко Борисов в парламента. "Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск от вън и в ущърб на българския национален интерес", заяви председателят на Левицата и добави, че това, което се случва, е "миниране на възможността българин да застане на най-високия пост - Генерален секретар на ООН".

Остро се изказа и лидерът на ВМРО - Красимир Каракачанов, който определи замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като "фундаментална грешка, която свежда до минимум шансовете на България". ДСБ пък застанаха зад новата кандидатура. Радан Кънев подкрепи Георгиева с малката забележка, че се надява "смяната да не е твърде закъсняла".

Реформаторите също подкрепиха кандидатурата на Кристалина Георгиева, но по-скоро от политически причини: "Като членове на ЕНП е нормално да подкрепяме начело на ООН да има десен човек, както начело на Съвета на Европейския съюз и на Европейската комисия са десни политици. За нас това е положителна перспектива". Това коментира пред журналисти Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега