Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Регистрираха 13 случая на трихинелоза в Бургаско, източникът е дивечова луканка

Регистрираха 13 случая на трихинелоза в Бургаско, източникът е дивечова луканка

Към момента са установени 40 души, консумирали от колбаса.

В края на февруари и началото на март са регистрирани 13 нови случая на трихинелоза в Бургаско. Това е четвъртата вълна за годината. Източникът този път е дивечова луканка, пише "Монитор". Към момента са установени 40 души, консумирали от колбаса.

При 17 от тях няма никакви симптоми, 13 са доказаните случаи. Възможно е да има и други случаи. Единадесет от заразените са от Сунгурларе, а двама от Бургас. Пациентите не са хоспитализирани в инфекциозно отделение, но са им предписани антипаразитни медикаменти за домашно лечение.

Разследването на случая е установило, че местни ловци са отстреляли глиган още през месец декември. Вместо директно да консумират месото, те го направили на луканки, които били готови едва в края на февруари. Сред заразените са самите ловци, техни роднини и приятели.

Това е четвърто поред огнище, което регистрираме тази година. Толкова случаи на трихинелоза сме нямали никога досега. Това се дължи на безотговорността на хората. Недопустимо е да се консумира дивеч, преди месото да е изследвано", заявиха от бургаската РЗИ. 


Трихинелозата е тежко заразно заболяване, което засяга хората, домашните и диви прасета, мечки, чакали, плъхове, мишки и други. Тя се причинява от особени паразити - трихинели. Заразяването става при консумирането на недоварено или недопечено заразено свинско месо или месни продукти. Заразата се развива в тънките черва.  

Инкубационният период е средно 20 дни (от 5 до 45). Проявите са многообразни, често наподобяват грип, бъбречни, кожни, др., заболявания, което затруднява поставянето на своевременна диагноза. Опасността произтича от бурната алергизация на организма от разпада на собствените мускулни влакна и от продуктите на паразитите.

Настъпват тежки усложнения в множество органи и системи - най-често миокардити, менингоенцефалити, пневмонии, остра сърдечна недостатъчност, хепатит, нефрит. Възможни са трайни поражения на миокарда, мускулатурата и нервната система. При съмнение за трихинелоза трябва да се търси незабавно лекарска помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега