Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Регистрираха случай на птичи грип в Бургас

Свикват епизоотичната комисия
Регистрираха случай на птичи грип в Бургас

Епизоотичната комисия ще се събере за спешно заседание този следобед по нареждане на кмета Димитър Николов, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Причината е регистриран случай на птичи грип в Защитена местност "Пода".

Епизоотичната комисия ще се събере за спешно заседание този следобед по нареждане на кмета Димитър Николов, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Причината е регистриран случай на птичи грип в Защитена местност "Пода".

Заседанието ще започне в 14:15 часа днес, след като бе издадена заповед на областния управител Вълчо Чолаков и заседанието на областната епизоотична комисия за предприемане на спешни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването.

До този момент е констатиран само един случай на болестта Инфлуенца А (грип) по птиците при изследването на умрял къдроглав пеликан в Защитена местност "Пода". Целта на мерките е този случай да остане изолиран, зада не се превръща в огнище. Специалистите не изключват вирусът да е останал вумрялата птица и да не се е разпространил.

Заповедта на областният управител е на основаниечл. 47, ал.1 и ал. 2 и чл. 117 от Законаза ветеринарномедицинската дейност и във връзка със заповеди №№ РД 11-122/26.11.2015 г. и РД 11-124/26.01.2015 г. наИзпълнителния директор на БАБХ. По предписание на ОДБХ Бургас   вселищата, попадащи в 3- и 10- километровите ограничителни зони (Бургас, с. Димчево, с. Твърдица,с. Маринка, с. Черни връх, ЗМ „Пода”, ЗМ „Узунгерен”, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, ЗМ „Бургаскисолници”, ЗМ „Вая” и ЗМ „Устие на р. Изворска”).

Димитър Николов ще уведоми кметовете за мерките, които трябва дапредприемат като превенция. Забранява се и ловът на пернати животни утре и всъбота, когато са последните разрешени по закон дни за улов на пернат дивеч.

„Няма повод за притеснения. Случаят е изолиран. Мерките, които трябва да севземат са превантивни и всички жители на общината трябва да се съобразят стях“, заявиха след срещата в Областна управа Вълчо Чолаков и Димитър Николов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега