Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Редица събития за празника на остров "Света Анастасия"

Редица събития за празника на остров "Света Анастасия"

На 15 август – деня, в който православният свят почита Голяма Богородица, след дългогодишно прекъсване Остров „Света Анастасия“ ще възроди една традиция - своя празник. Датата е избрана за празник на Острова преди векове, когато там е имало действащ манастир, а честването е било свързано най-вече с храма, носещ името „Успение Богородично“.

На 15 август – деня, в който православният свят почита ГолямаБогородица, след дългогодишно прекъсване Остров „Света Анастасия“ ще възродиедна традиция - своя празник. Датата е избрана за празник на Острова предивекове, когато там е имало действащ манастир, а честването е било свързано най-вечес храма, носещ името „Успение Богородично“.

Тази година празникът ще бъде отбелязан с редица събития,които ще продължат през целия ден. Специално за този ден от Бургас ще има 8курса до Острова, като последния час на връщане към града ще бъде в 22.00 часа . В деня на своя празник реставрираният през миналата година островенхрам „Успение Богородично“ ще се сдобие с първите си икони след реставрацията. Те са 14 на брой, представляват апостолски ред и щебъдат положени върху иконостаса, датиращ от 1802 г. В 12.00 часа иконите щебъдат осветени и в храма ще бъде отслужена литургия запразника.   

Наред със почитането на християнската традиция, на 15 августпрез целия ден посетителите на Острова ще могат да се включат и в различни другизанимания – морски, приключенски, свързани с изкуство, история, кулинария.  Училищеза рибари ще учи записалите се в него, как се ловят различните  видове риба, как се вадят миди и рапани, каксе управлява рибарска лодка с гребла, какво е гаган и др.

Предпочелите да сезапишат в Училище за млади капитанище научават интересни факти, свързани с устройството и управлението накорабите, видовете ветрове, вълнение на морето и защо понякога морето изглежда като„тава“, а не става за плаване. Точно в 13:00 часа Островна кухня ще отвори врати на пристана и ще демонстрира, как се приготвят типичните за бургаския край миди натенекия. Любителите на приключения ще  могат да се включат в Търсене на скрито съкровище. Те ще се превъплътят в пиратите, нападалинякога Острова, водени от убеждението,  че на него има заровени несметни богатства. По стъпките на Фотев ще могат да минат ценителите напоезията и да се докоснат до живота на един от най-големите бургаски поети,прекарал не малка част от живота си именно на Острова.

Филмът „Този влак заБургас е тъй бавен“, разказващ за живота на поета, ще върви през целия ден ведна от залите. В друга зала ще се прожектира Островно кино, което ще показва кадри от Острова предиреставрацията му в сегашния му облик. Любителите на изобразителното изкуство щемогат да се включат в кръжока НарисувайОстров, който ще бъде воден от художника Красимир Зинин. Интересуващите се от историята на Острова ще се срещнат счовека, който не просто я е описал в книга, но е и участвал в някои отсъбитията – проф. Иван Карайотов.

Освен с чисто историческите факти, той ще запознае най-любопитните и с много от историите на Острова, които личнонякога е преживял там. На 15 август ще заработи Островнапоща. И въпреки че wi-fi-ят на Острова в този ден няма да спре, посетителитеще могат да изпратят картичка до близките си не чрез телефон или таблет, а вплик с марка. 

През целия ден Фарът, койтое военна зона и през останалото време е с контролиран достъп, ще бъде отворенза посетители. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от неговото построяване.Освен да разгледат отвътре съоръжението, което толкова години вече направлявакорабите в залива, посетителите ще могат да научат и някои от интереснитеистории на фараджиите.

Вечерта, която поднася една от най-красивите гледки - залезанад Бургас, в деня на празника на Острова ще донесе и още нещо – Acoustic point  - концерт с участието на МариянаДобрева-Велева (акустична китара и глас), Венци Велев (акустична китара),Богдан Димитров (акустична китара и глас), Ева Перчемлиева-Тъканова (перкусии). Под открито небе ще звучат  кавъри на популярни поп и рок парчета (Sting,TOTO, Amy Winehouse, Brian Adams, Stevie Wonder, др.), както и авторска музика в стил поп-джаз. По време на концерта ще бъде обявен Час на Островните коктейли.

Не е за изпускане възможността да сезапознаете с вкуса на „Анастасия“, „Свободен Болшевик“, „Бягство от затвора“,„Леден чай от малкия Остров“ и специалното ни лятно плодово вино – вървятпрекрасно с хубава музика.През деня Ресторантът ще предложи специално празнично меню. ВЛекарната ще има демонстрация на лечебните свойства на някои от предлаганитетам продукти.  

Резервации за 15 август се приемат на тел. 0882 00 41 24 илипо е-мейл reservations@gotoburgas.com най-късно до 17.00 часа предишния ден.  

Според историка проф.Карайотов всяка година на 15 август на Острова се събирали множество миряни, зада запалят свещ в църквата и да отдадат почит на Света Анастасия Фармаколитрия(Узорешителница). Нейният празник е на 22 декември, но тъй като тогава моретообикновено е бурно, светицата патрон била чествана в деня на Света Богородица.Годишният събор бил тачен от жителите на крайбрежните градове и странджанскитесела и те не пропускали да предприемат пътешествие с лодки и гемии на този ден.Днес за тази хубава традиция свидетелстват само разказите от книгите, архивнитеснимки и старите пощенски картички. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега