Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Родители на деца с увреждания: Нашите деца имат право на уважение

Родители на деца с увреждания: Нашите деца имат право на уважение

„Лицата с увреждания не са незначими! Те имат право на Вашето уважение, имат право да ги цените. Децата ни може да имат увреждания, да са различни, но също са хора. За нас те са най-хубавите, най-обичаните, най-умните деца на света“, с тези думи ни посрещнаха бургаските майки на деца с увреждания, които протестираха днес за по-добри условия на живот за рожбите си.

„Лицата сувреждания не са незначими! Те имат право на Вашето уважение, имат право да гицените. Децата ни може да имат увреждания, да са различни, но също са хора. Занас те са най-хубавите, най-обичаните, най-умните деца на света“, с тези думини посрещнаха бургаските майки на деца с увреждания, които протестираха днес запо-добри условия на живот за рожбите си.

Множеството се събра на пл. „Тройката“и премина през ул. „Александровска“, за да спре пред сградата на общината.Протестът е част от национална проява, която мина под мотото „Искаме права, ане ограничения“.

Исканията им саза помощни средства, специализирани за деца, отделен фонд, единен регистър налицата с увреждания и законодателни промени, които да улеснят борбата им сбюрократщината, блокираща усилията им да осигурят всичко необходимо за децатаси. Днес те не очакват чудеса. Не очакват и всичко да се нареди за ден, два илипет. Но излязоха да улицата, за да покажат децата си, да разкажат затрудностите си.

„Хората трябва дазнаят, че съществуваме. Властимащите трябва да знаят, че ни има и с какво себорим. Това няма да е последният протест. Трябва да бъдем чути! Да променимсистемата“, категорични са родителите. По думите им, много от програмите ипроцедурите, предназначени да ги облекчат, се превръщат в още по-голямопрепятствие.

Някои отродителите на протеста са се сблъскали с парадоксите на програма „Личенасистент“ – не всеки родител е одобрен и няма никаква гаранция, че ако гоодобрят, ще му възложат грижите за собственото му дете. Това прави програматана практика неизползваема. Родителите изразиха и възмущение, че много често гисъветват да изоставят децата си, вместо да ги подкрепят в грижите за тях.

Проблемите сиродителите споделиха със зам.-кмета Лорис Мануелян и директора “Социални дейности,здравеопазване и спорт” – МаяКазанджиева, които уважиха протеста им пред сградата на Общината. Д-р Мануелянизрази своята подкрепа и заяви, че общината ще съдейства с каквото може, нопроблемите им са в законодателството, т.е. промяната трябва да се случи първона законодателно ниво.

Родителитеобърнаха вниманието му към някои от най-наложащите проблеми – липсата наусловия за професионална рехабилитация и профилактика, липсата на качествениуреди и помощни средства, предназначени за деца. Сериозен проблем са ипроцедурите по съдебно постановяване на попечителство върху пълнолетни лица сувреждания, както и липсата на качествено лечение на някои от по-тежкитеувреждания и заболявания.

„Защо да сидаваме парите в друг град, в друга държава? Нека ги даваме тук!“, коментирахапротестиращите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега