Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СББ: Ще искаме оставката на Пламен Цеков, ако НЗОК не върне старата методика

СББ: Ще искаме оставката на Пламен Цеков, ако НЗОК не върне старата методика

Да се върне старата методика за разпределяна на средствата, определени от НЗОК за обема на дейност на лечебните заведения, както и да се махне монополът налаган от Касата. Това обявиха на пресконференция днес от Сдружението на бургаските болници (СББ).

Да се върне старата методика за разпределяна на средствата, определени от НЗОК за обема на дейност на лечебните заведения, както и да се махне монополът налаган от Касата. Това обявиха на пресконференция днес от Сдружението на бургаските болници (СББ).

Новата методика принуждава лечебните заведения да работят с по-малко от 60% от капацитета си. Освен това липсват  ясни критерии и алгоритми за финансирането им. Бургаска област, която е изключително динамична в икономически, културен и туристически аспект, не би могла да остане с недофинансирана здравна помощ.

Управителите на двете най-големи лечебни заведения в града – частната МБАЛ „Дева Мария” и държавната МБАЛ Бургас, ясно заявиха, че  дават десет дневен срок този проблем да се реши. 

Новоучреденото Сдружение на бургаските болници е изпратило писмо-възражение до президента Росен Плевнелиев, Министъра на здравеопазването, областния управител Константин Гребенаров, Районната здравна инспекция, и здравната каса в Бургас. Писмото е подписано от ръководството МБАЛ "Дева Мария", МБАЛ Бургас, "Лайф хоспитал", МБАЛ "Маджуров", "Понтика", "Очна болница - Бургас", както и от общинските Белодробна болница и Онкодиспансера.

„Предупредихме, че тази методика ще доведе до големи катаклизми. От близо седмица това е вече факт. Принципът на работа е следният – парите не вървят с пациента, пациентът не избира къде да се лекува, пациентите се раздават на квотен принцип между болниците.  Това няма как да стане… Всичко, което е по силите ни, ще го направим, за да се върне старата методика. Пратихме новата система на НЗОК в Европейската комисия  с питане дали парите следват пациента според тях. Освен това, ако проблемът не се реши до 10 дни, ще подкрепим и Лекарския съюз, и останалите болници в оставката на шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков”, обяви собственикът на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих.    

По думите му, целта на новоучреденото Сдружение на бургаските болници не е да се стига до крайни мерки. „Искаме НЗОК да преразгледа тези лимити и да си работим нормално. Д-р Цеков през последните дни се опитва да обясни, че това не са лимити, а са прогнозни бюджети.  Истината е че този човек лъже! Всички болници в България подписахме едно и също споразумение в точка 4 на което  пише сумата от представените през 2013-а година фактури за извършена дейност не надвишава размера на годишния прогнозен план. Ние сме заковани с някакви лимити – това е истината!”, допълни Абумелих.    

За държавната болница положението е същото, каквото е и за останалите болници, коментира зам.-директорът на МБАЛ Бургас  д-р Бойко Миразчийски.  „Ние сме равнопоставени според Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване, така че не мога да кажа че положението е по-различно. Мога да уверя всички граждани на Бургас, че ние ще продължим да работим, независимо дали това лимитиране ще остане или не, независимо дали сме на загуба, дали трупаме негативи или нещо друго, но това не решава проблема. Смятам, че по този начин създадена, методиката ще затрудни медицината в България, няма да е действаща”, допълни д-р Миразчийски.  

От Сдружението на бургаските болници се обединиха и около тезата, че новата методика залага и капан пред лечебните заведения.  Всяко отделение има лиценз за определено ниво - най-високото е трето, което съответства на медицинските стандарти в университетските болници. За да се поддържа то, е необходимо през отделението да минават повече пациенти, отколкото предишната година. А Здравната каса настоява те да бъдат по-малко и принуждава болниците да се простят с нивата си на компетентност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега