Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СГП внесе обвинителен акт за "купуване на гласове" срещу двама мъже

СГП внесе обвинителен акт за "купуване на гласове" срещу двама мъже

Кандидат-депутатите от ДПС купували гласове в ромската махала в Ямбол.

Днес, 31 юли 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в  Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу двама мъже за нарушаване на изборните права на гражданите по време на кампанията за парламентарни избори през 2014 г. Подсъдимите били регистрирани като кандидати за народни представители от ПП ДПС в тридесет и първи избирателен район – Ямболски, включващ общините: Ямбол, Болярово, Елхово, Стралджа и Тунджа.

Двамата обвиняеми са предадени на съд, затова, че през периода 5 септември - 5 октомври в ромската махала в Ямбол двамата купували гласове срещу суми от порядъка на 20 до 50 лева за глас. Единият от подсъдимите водел тетрадка, в която отбелязвал на кое лице каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват.  Възползвайки от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други лица, които да мотивират своите съграждани да гласуват срещу заплащане.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от кандидат-депутатите в заведение в града и там единият от тях предоставил сумата от 2000 лв., която била разпределена между лицата, като поел ангажимента за изплащане на остатъка от обещаната сума след изнасяне на  резултатите от изборите.

Спрямо него са повдигнати три обвинения по различни състави на престъпление по чл. 167 от  НК, като ако бъде признат за виновен би могъл да получи едно общо най-тежко наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

"Колегата му" е обвинен за едно деяние по чл. 167, ал.3 от НК, извършено в съучастие с Илия И., и ако бъде признат за виновен би могъл да получи наказание  от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 000 лв. до 20 000лв. /съгласно действащата към онзи момент редакция на Наказателния кодекс/.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега