Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СЗО издаде нови предписания във връзка със Зика

СЗО издаде нови предписания във връзка със Зика

Световната здравна организация издаде нови предписания във връзка със Зика, вече разглеждана като вирус, разпространяван и по полов път. Целта е ограничаване на разпространението на щама, както и предотвратяване на евентуални вродени дефекти при деца, заченати от заразени родители.

Световната здравна организация издаде нови предписания във връзка със Зика, вече разглеждана като вирус, разпространяван и по полов път. Целта е ограничаване на разпространението на щама, както и предотвратяване на евентуални вродени дефекти при деца, заченати от заразени родители.

По данни на СЗО, към края на август вече има 17 регистрирани случая на заразяване с вируса Зика по полов път. Оказва се, че щамът е особено издръжлив и може да просъществува с месеци в телесните ни течности. Максималният документиран срок е 62 дни, но има непотвърдени данни за открити следи от вируса в семенна течност до 188 дни след заразяването.

В тази връзка от Световната здравна организация препоръчват гражданите, пътували в региони с регистрирани случаи на вируса, да се въздържат от полови контакти минимум 6 месеца след завръщането си у дома. Смята се, че дори пациентът да не прояви симптоми, в рамките на половин година щамът би трябвало да изчезне от организма.

Що се отнася до регионите, засегнати от епидемията, там се препоръчва на гражданите да практикуват безопасен секс, а бременните да се въздържат от полови контакти поне до раждането. Двойките, желаещи дете, се препоръчва да се обърнат към специалист за изследвания и консултация, преди да предприемат опити за зачеване.

Припомняме Ви, че Зика вирусна инфекция се причинява от РНК вирус /Зика вирус/, който се пренася  посредством ухапване от заразен комар от групата Аедес. Основни симптоми на заболяването са: повишена телесна температура, обрив по тялото, мускулни и ставни болки, конюнктивит, отпадналост, които обичайно отшумяват в рамките на 4 до 7 дни.

Рядко причинява заболяване при хората и в около 80% от случаите протича безсимптомно, което прави диагностицирането трудно. Документирани са множество вродени аномалии на ЦНС при новородените, чиито майки са преболедували от Зика вирусна инфекция по време на бременността.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега