Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Само в един ден през ноември допустимите нива на ФПЧ над "Славейков" са били превишени

Само в един ден през ноември допустимите нива на ФПЧ над "Славейков" са били превишени

Съоръжението е отчело 61.5 mg/m3 ФПЧ на 27 ноември.

Само в един ден през ноември допустимите нива на фини прахови частици във въздуха над ж.к. "Славейков" са били превишени. Това показват резултатите от новата станция, позиционирана в района до блок 25 на бургаския комплекс.

Съоръжението е отчело  61.5 mg/m3 ФПЧ на 27 ноември. За справка, нормата е 50 mg/m3 ФПЧ. Превишението представлява 11.5 пункта. Данните за тази дата показват още, че през по-голямата част от деня вятърът е бил с посока от изток.

През останалите дни от месеца данните са в нормите. Най-ниските стойности на ФПЧ в ж.к. "Славейков" през месеца са били установени на 22 ноември, когато са били измерени 8.9 mg/m3 ФПЧ. За сравнение, на 27 ноември станцията, разположена в квартал „Долно Езерово“ е отчела 109 mg/m3 ФПЧ.

Според официално публикувани данни в „Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Бургас 2016 – 2020“ автомобилният трафик и битовото отопление генерират 75% от ФПЧ във въздуха над Бургас. Останалите 25% са отделени от промишлеността.

Припомняме Ви, че станцията бе инсталирана от "Кроношпан" на 10 октомври и оттогава осъществява постоянен мониторинг на атмосферния въздух. Тя е стратегически позиционирана на около 500 метра по права линия от производствените и складови площадки на предприятието. Ако допустимата норма от 50 mg/m3 ФПЧ /фини прахови частици/  бъде надвишена, станцията изпраща предупреждение на контролиращите органи.

Съоръжението е от последно поколение в своя клас, а сертифицирането му е извършено от акредитирана независима лаборатория. Двадесет и четири часовото наблюдение включва отчитане и обработване на постъпилите данни, които стават част от детайлен анализ на нивата на съдържания на ФПЧ във въздуха, подробен анализ за посоката, скоростта и силата на вятъра, както и на атмосферното налягане.

Разполагането на съоръжението бе един от поетите ангажименти от страна на „Кроношпан“ към бургазлии. От ръководството на компанията работят по програма, чиято цел е да бъдат изпълнени предсрочно всички изисквания към дървопреработвателната индустрия, залегнали в  новите регламенти на ЕС, които ще влязат в сила през ноември 2019 год.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега