Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Самсон и Далила" отново влиза в програмата на Операта

"Самсон и Далила" отново влиза в програмата на Операта

След фурора на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2017, операта на Камий Сен-Санс ще бъде показана отново на 25 октомври.

След фурора на Бургаските музикални празници "ЕмилЧакъров" 2017, операта на Камий Сен-Санс "Самсон и Далила" се завръща впрограмата на Държавна опера - Бургас. Тя ще бъде показана в сряда, 25 октомври,от 19:00 часа.

Непоставяната до това лято на бургаска сценатворба предизвика фурор с авангардно постановъчно решение. Сценографията насветовноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиевпредизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторженитеотзиви.

През лятотобургаската публика видя в ролята на Самсон тенорът от Софийска опера и балетДаниел Дамянов. Там той изпълнява централния теноров репертоар. Дамянов епознат във всички оперни театри в България и в редица европейски столици сизпълненията му на ролите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грийо, Манрико,Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Дон Карлос, Калаф и други.

Сочената занай-добрата българска Кармен - Даниела Дякова ще дебютира в ролята на Далила. Мецосопраното е добре позната на бургаската публика със сценичните си превъплъщения като Амнерис („Аида“), Адалджиза („Норма“) и др. Дякова е ученичкана проф. Руско Русков и на оперната прима Христина Ангелакова. Специализирала ев Италия, лауреат на няколко оперни конкурса.

Операта"Самсон и Далила" се поставя изключително рядко заради степента й на сложност.Между първото и второто й изпълнение Софийска опера прави пауза от осемдесетгодини. За година това ще бъде второто й представление на бургаска сцена.

Тазигодина оперният свят отбелязва 140 години от създаването на творбата. За своятатрета опера Камий Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода наюдеите с филистимяните, представен чрез съдбата на Самсон. Героят, чиято сила ескрита в косите му, е предаден от любимата си Далила. Знатната девойка –филистимянка се възползва от слабостта на юдея, за да сломи неговата сила и стова да погуби народа му.

Косите на окования и ослепен Самсон обаче отновопорастват, докато той сломено е очаквал съдбата си в килията, и той успява даразруши филистимския храм. Сградата рухва върху враговете му.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега