Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сбогом, АCTA! Демокрация, здравей!

Сбогом, АCTA! Демокрация, здравей!

Европарламентът отхвърли споразумението за защита на интелектуалната собственост АСТА с 478 гласа при 39 „против“, погребвайки го по този начин за Европа.

Европарламентът отхвърли споразумението за защита на интелектуалната собственост АСТА с 478 гласа при 39 „против“, погребвайки го по този начин за Европа. "АСТА беше отхвърлена от 5 парламентарни комисии и продължаваше да съществува, само защото беше поставена на командно дишане от ЕНП. Време е да я погребем и да продължим нататък", заяви докладчикът на Европейския парламент Дейвид Мартин.

Християндемократите от ЕНП внесоха в зала искане за връщане на ратификацията в комисиите, което също беше отхвърлено. Веднага след вота Европейската комисия, която сезира съда за АСТА, обяви, че няма да изтегли иска си и че държи магистратите да кажат дали споразумението нарушава Хартата на основните свободи, която е част от Лисабонския договор.  

Брюксел се надява след положително решение на съда да внесе отново АСТА за ратификация в парламента, което вероятно ще стане след изборите през 2014 г., когато депутатския състав ще е различен. По силата на договора Европейският парламент се произнася последен по ратификацията на международни споразумения и без съгласието му те не могат да влязат в сила. Всички парламентарни комисии, на които АСТА беше разпределена за мнение, я отхвърлиха.

Междувременно в Европейския парламент беше внесена подписка от близо 2,5 млн. граждани срещу споразумението. Основните мотиви срещу него бяха, че заради неяснотата на текстовете е възможно ограничаване на свободата на интернет, сурови санкции за теглене на файлове за лично ползване, както и превръщането на интернет в платена услуга заради по-големите разходи на доставчиците, които трябваше да следят да не се сваля съдържание с авторски права.

Сега всяка от 22-те европейски държави, които подписаха АСТА, включително България, трябва да решат дали самостоятелно да продължат да бъдат част от договора. Съдържанието на АСТА обаче няма да бъде част от европейското право и така те ще се задължат с ангажименти, които другите няма да спазват. България и останалите 21 държави замразиха ратификациите в националните си парламенти в очакването на решението на Страсбург. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега