Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Световно застрашен вид гъска е наблюдаван в бургаските езера

Световно застрашен вид гъска е наблюдаван в бургаските езера

Статистиката показва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014 година насам.

Малкабелочела и посевна гъска са наблюдавани в бургаските езера в последните дни наянуари, по време на редовния мониторинг на птиците във влажните зони на Бургас,извършван от екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Идвата вида гъски се срещат много рядко в България. Особено радващо еприсъствието на малката белочела гъска, която е световно застрашен вид и зачието опазване се полагат грижи на международно ниво.

Малката белочела ипосевната гъска са забелязани сред ято от 3500 големи белочели гъски.Наблюденията на световно застрашения вид в Бургаските влажни зони зачестихапред последните 4 години, което вероятно се дължи и на по-детайлнитеизследвания на зимуващите гъски, които се провеждат в района.

Статистикатапоказва, че това е 45-то наблюдение на малка белочела гъска в Бургас от 2014година насам или откакто се провеждат целеви проучвания на вида. Зачестилитенаблюдения на малка белочела гъска в района на Бургас поставят Бургаскитевлажни зони едни от най-важните за вида на територията на Европа.

Едвав края на януари тази години екипа на БДЗП установи в района на Бургас 17 000големи белочели гъски. Това е най-високата численост на вида на територията настраната ни през тази зима. Като крайна точка за зимуване на големите белочелигъски, численостите им в Бургаските влажни зони силно варират в зависимост отметеорологичните условия.

Въпреки, че температурите в Бургас през този зименмесец са по-скоро пролетни, вероятно под натиска на ниските температури иснеговалежи в страните северно от България, първите големи ята на гъскипристигнаха у нас в средата на януари.

Заедно с 17 000 големибелочели гъски са наблюдавани и 120 червеногуши гъски – друг световно застрашенвид. Този рядък и застрашен от изчезване вид зимува все по-често и с по-високичислености в Бургаските влажни зони, като миналата зима достигнаха рекорднитеза района 38 000 индивида.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега