Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Син език" покосил над 300 животни в Бургаско

"Син език" покосил над 300 животни в Бургаско

309 животни са умрели от Син език в област Бургас до момента. Сред тях има една коза и едно говедо. В областта 19 има регистрирани случаи на заболяването. Едно в община Сунгурларе, 4 в Средец, 1 в Созопол, 1 в Руен, 7 в Царево и 5 в малко Търново. Това стана ясно на заседание на епизоотичната комисия, което се проведе под ръководството на Областния управител на област Бургас Павел Маринов.

309 животни са умрели от Син език в област Бургас до момента. Сред тях има една коза и едно говедо. В областта 19 има регистрирани случаи на заболяването. Едно в община Сунгурларе, 4 в Средец, 1 в Созопол, 1 в Руен, 7 в Царево и 5 в малко Търново. Това стана ясно на заседание на епизоотичната комисия, което се проведе под ръководството на Областния управител на областБургас Павел Маринов.

Набелязани са редица конкретни мерки за преодоляване на неблагоприятната  обстановка в областта във връзка с констатирани огнищa на болестта „син език”. Той издаде заповед, в която се разпорежда да се свикат незабавно общинските епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта „син език” на територията на Бургаска област съгласно „Практическо ръководство за борба с болестта Син език по преживните животни”, одобрено като Приложение към Заповед № РД 11-754/20.07.2009 г. на НВМС.

От 85 населени места от всички общини в областта са взети 1000 кръвни проби от животни, които са изпратени в лаборатория в Централния институт в София. Резултатите се очакват да бъдат ясни всеки момент.  Първите огнища на болестта са регистрирани в общините Малко Търново, Царево и Средец, като най-пострадалата е община Руен.Подадените заявления за обезщетения на стопаните са 161. Назначен е оценител, които да прецени загубите на собствениците на животни.Кметовете и кметските наместници на населените места в областта трябва да извършат преброяване и регистрация на едрите и дребните преживни животни и да предоставят списъците на официалните ветеринарни лекари за съответната община.

При получаване на сигнал за съмнение за болестта син език да се извършват клинични прегледи на преживните животни.Съгласно заповедта на областния управител се забранява придвижване на възприемчиви към болестта син език преживни животни. Забранява се пашата на всички възприемчиви преживни животни, в часовете с активен летеж на куликоиди от 19.00 часа до 08.00 часа. Забранява се провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на областта.

Задължават се компетентните органи да извършат дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта и местата за водопои в селищата, разположени в радиус от 20 км. от заразените животновъдни обекти. Необходимо е да се уведомяват своевременно собствениците на пчелини преди извършване на дезинсекционни дейности с цел предпазване на пчелите от отравяне с препарати, използвани за дезинсекция.

Собствениците на животновъдни обекти на територията на областта да извършват периодична обработка на животните с препарати с инсектицидно и/или репелентно действие. Служителите на МВР да оказват съдействие на официалните ветеринарни лекари при контрола на движението на животни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега