Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скандал! Матурата се търгувала за 100 лева, МОН отрича участие

Скандал! Матурата се търгувала за 100 лева, МОН отрича участие

Макар от просветното министерство да продължават затягането на контрола, тази година отново имаше случаи на купени отговори, а самият Пейо Яворов се намеси в дискусиите в интернет, елегантно намеквайки, че неговото творчество ще измъчи абитуриентите, часове преди официалното изтегляне на изпитния вариант.

Матурите иабитуриентските балове по традиция са емоционален период за завършващите итехните семейства. Уви, трепетите и вълненията не остават само за тях. Вместотова, държавните изпити за дванадесетокласниците често стават център на вниманиесъс случаи на преписване, продажба на отговори и други скандали от този сорт. Държавнитезрелостни изпити 2015 не останаха назад.

Макар отпросветното министерство да продължават затягането на контрола, тази годинаотново имаше случаи на купени отговори, а самият Пейо Яворов се намеси вдискусиите в интернет, елегантно намеквайки, че неговото творчество ще измъчиабитуриентите, часове преди официалното изтегляне на изпитния вариант.

Няколко дни предиизпита по Български език и литература, репортер на Нова телевизия успя да сикупи отговорите за матурата срещу сумата от 100 лева. Получил ги подформата на SMS съобщения. Търговецът обяснил, че има човек в МОН,който го снабдява с отговорите. Макар мобилните телефони да са забранени визпитните зали, а квесторите изкъсо да следят за преписвачи, тази година бяхаизловени 43-ма ученици с пищови. Остава въпросът – а колко са майсторите напреписването, които са успели?

Междувременно, внавечерието на изпита, в кандидат-студентска група в социалната мрежа Facebook самият „Пейо Яворов“ реши да окуражи зрелостниците. Неизвестен потребител секранното име на поета написа: „Успех на всички утре. Дано сте ме научилидобре“. Проверка на "PoligrafF.net" показа, че съобщението вече е изтрито отстраницата, но изобилие от скрийн шотове вече обикаля интернет пространството.

Макар че може дасе касае за истинско съвпадение, вероятността за това не е голяма. Въпросниятпотребител активно се намеси в дискусията в часовете преди и след матурата, ачаст от отговорите му намекваха, че е служител на просветното министерство икрие самоличността си. Профилът на въпросния човек съществува от 2014-а годинаи няма публикувана информация, освен няколко снимки на поета и членството му вкандидат-студентската група.

В ефира на Нователевизия зам.-министърът наобразованието и науката Ваня Кастрева отрече във ведомството да се върти търговия. „Матурите не се продават отминистерството. В министерството се създават матурите и то дарява своите знанияна учениците, на учителите на цялото общество. Можеш да купиш матурата от хора,за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност“,коментира Кастрева и твърдо заяви, че изключва възможността източника да е частот ведомството.

Тя отказа даспекулира откъде е изтекла матурата. Тя коментира, че системата е твърде сложнаи след като вариантът стигне по училищата, оттам нататък процедурата поразмножаване е поверена на 10 000 души. Предстоят проверки от страна наМВР.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега