Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скатов с нов рекорд - изкачи четвърти 8-хилядник за годината

Скатов с нов рекорд - изкачи четвърти 8-хилядник за годината

В 11:56 часа българско време алпинистът изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е стъпил на вр. Дхаулагири в Непал.

Атанас Скатов постави нов личен рекорд като покори четвъртия си осемхилядник за тази година. В 11:56 часа българско време алпинистът изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е стъпил на вр. Дхаулагири в Непал.

С височината си от 8167 м. "Бялата планина" (в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета. Походът на Скатов до върха е продължил 19 часа. Експедицията е започнала с 40 алпиниста, но до върха са достигнали 8 души. Причината са динамичните климатични условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце.

Променящите се условия доста затрудниха аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове, посочват от екипа на алпиниста.

Вр. Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май вр. Канчендзьонга и вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.

До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника (вр. Еверест е качвал 2 пъти). През 2017 г алпинистът успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега