Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Слънчев бряг" АД: До 15 май незаконните обекти да бъдат премахнати

"Слънчев бряг" АД: До 15 май незаконните обекти да бъдат премахнати

„Слънчев бряг” АД отново настоява държавата да упражни правомощията си и спешно да предприеме мерки за премахване на незаконните павильони в комплекса. Дружеството иска проблемът да бъде окончателно решен и поставя срок за това – преди началото на активния туристически сезон.

„Слънчев бряг” АД отново  настоява държавата да упражни правомощията сии спешно да предприеме мерки за премахване на незаконните павильони вкомплекса. Дружеството иска проблемът да бъде окончателно решен и поставя срокза това – преди началото на активния туристически сезон.

„Настояваме до 15 май цялата процедура да бъдеприключена, незаконните преместваеми обекти да бъдат описани, да бъде избранафирма, която да ги премахне, до началото на активния туристически сезон алеитеи зелените площи в комплекса да бъдат освободени от павилиони и сергии. Правимвсичко това в интерес на туристите и на хотелиерите, които също от годинизаявяват желание за премахване на незаконните обекти”, каза Златко Димитров,изпълнителен директор на дружеството, стопанисващо инфраструктурата на курорта.

Като държавно дружество „Слънчев бряг” АД давапример и първо премахва своите павилиони въпреки, че те са абсолютно законни иса един от малкото източници на приходи за издръжка на инфраструктурата вкомплекса. Дружеството призовава хотелиерите и собствениците на различни обектида последват този пример, защото незаконните обекти влияят негативно не само наимиджа на комплекса, а и на собствения им бизнес. В противен случай и лято’2015Слънчев бряг ще посрещне с вида на битак, а туристите ще продължават да търсятпролуки към плажа през китайската стена от сергии и заведения, проточваща се поцялата крайбрежна алея.  Незаконните търговски обекти са дългогодишенпроблем на Слънчев бряг, който държавата отказва да разреши. Съдействие все ощене са оказали и собствениците, въпреки че през февруари т.г. на среща сминистъра на туризма Николина Ангелкова браншовата им организация – „Съюзът насобствениците”, уверяваше, че именно това е тяхното основно желание. 

Ръководството на „Слънчев бряг” АД изпратипоредния сигнал до Министерството на регионалното развитие и благоустройството презм. март т.г. Към него е приложена цялата налична информация и кореспонденция,водена с отговорните институции за незаконно поставените премесваеми обекти -общо 13 на брой списъци, констатации от извършени проверки, писма и сигнали.Дружеството стопанисва инфраструктурата на курорта, но не е овластено дасанкционира и премахва незаконни обекти, може само да ги констатира.

Премахването им е в правомощията единствено ДНСК и община Несебър, към коиторъководството на Слънчев бряг” АД нееднократно е отправяло сигнали, но безрезултат. Представителите на държавата и общината досега не са намерили правниоснования  да премахнат незаконнитеобекти. Нещо повече – през последните 4 години те не са намерили и време даназначат необходимите проверки. През юли 2014 г. е изпратен сигнал и до Главнияпрокурор за осъществяване на надзор и извършване на проверки зазакононарушения.  И от там отговор няма,не е ясно дали изобщо прокуратурата е предприела някакви действие.

„Не споделям подобна липса на отношение на административнитеоргани към вменените им от закона правомощия. Вън от съмнение е, че всички разписани процедури, в която и да е правовадържава, предполагат първоначално извършване на проверка на място. Въпрекинастояванията ни за извършване на такава проверка по времена активния сезон,когато собствениците на премесваемите обекти и съоръжения са тук, такива небяха извършени. Никой от контролните органи не положи каквито и да е усилия законстатиране на фактите, поради което нарушителите запазиха обектите си”, пишев поредния си сигнал Златко Димитров.

При проверки на територията на курорта „Слънчевбряг” АД е констатирало над 700 незаконни търговски обекта. Пълният им списъкмного пъти е изпращан до ангажирани държавни органи - ДНСК, РДНСК-ЮИР, РОНСК-Бургас.Сигнали са изпращани и на Община Несебър. Въпреки това броят на незаконнитеобекти не намалява, увеличава се. През лятото на 2014 г. само в парцелите,прилежащи към хотелите, са констатирани 467 незаконни постройки. Това сапредимно търговски обекти, отдавани от собствениците на хотели под наем, скоето те навлизат в сферата на „сивия икономически сектор”. Протоколът, в койтоса описани и снимковият материал към него също са изпратени в министерството. Има вероятност броят на този вид незаконни обектипрез 2015 г. да още по-голям. В момента дружеството подготвя комплекса запредстоящия туристически сезон, облагородява инфраструктурата и изгражда новитротоари, включително край алеите към хотелските комплекси. Незаконните обекти„изникват” по новите тротоари веднага след края на ремонтите. Язвата на Слънчев бряг са заведенията и сергиитепо крайбрежната алея. 

С разнообразнияси, но еднакво неугледен външен вид, с натрупаните по земята или окачени нависоко стоки  и с опасно стърчащиелементи, те водят до обезличаване архитектурата на околните сгради ипринизяват имиджа на курорта. Прекомерно големият брой преместваеми обектисъздава проблеми и при поддържането на чистотата около тях.Крайбрежната алея е собственост на „Слънчев бряг”АД.

Според Закона за устройство  наЧерноморското крайбрежие и по одобрена от Община Несебър схема дружеството имаправо да  постави 35 преместваеми обектана крайбрежната алея. То не е разположило нито един обект, нито е предоставилона други лица подобни права. Въпреки това крайбрежната алея е „барикадирана” отсергии и бараки. Собственикът на алеята не разполага с информация чии са те,как са получили ток и вода и разполагат ли с необходимите разрешителни, за даизвършват търговска дейност. От тази ситуация търпи загуби не само „Слънчев бряг” АД, а курортът като цяло. Тедискредитират комплекса.

Увреждат и обществените интереси, като ограничаватсвободното движение по алеите,  създаватбезпорядък, драстично се разминават с общата визия и влошават облика му.  Крайбрежната алея от години е утвърдено мястоза разходки. Няма логика точно там туристите да се препъват в закачалки сдрехи, обувки и щандове с козметика. Според ръководството на „Слънчев бряг” АД ще еабсурдно за поредна година всичко това да остане незабелязано от контролнитеоргани в държавата. Дружеството считат, че не съществуват нормативни пречки запремахване на незаконните съоръжения и моли държавата, в лицето на регионалнотоминистерство, бързо да упражни своите правомощия, за да спаси предстоящиятуристически сезон.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега