Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Сменяме личния лекар и по електронен път до 30-и юни

Сменяме личния лекар и по електронен път до 30-и юни

И тази година всеки здравноосигурен българин ще има възможността да смени общопрактикуващия си лекар между 1-ви и 30-и юни. Този път обаче Националната здравноосигурителна каса стартира нова електронна услуга, която позволява изборът на джипи (първоначален, временен или постоянен) да става и по електронен път.

И тази година всеки здравноосигурен българин ще има възможността да смени общопрактикуващия си лекар  между 1-ви и 30-и юни. Този път обаче Националната здравноосигурителна каса стартира нова електронна услуга, която позволява изборът на джипи (първоначален, временен или постоянен) да става и по електронен път.

Онлайн изборът или промяната може да се осъществи лично от здравноосигуреното лице или от негов родител/настойник. За целта пациентът трябва да влезе в интернет страницата на НЗОК през личното си електронно здравно досие. Там има меню "Избор на личен лекар". Електронната регистрационна форма трябва да бъде подписана с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на Здравната каса.

В Закона за здравно осигуряване, както и в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, не е установена правна възможност за общопрактикуващ лекар да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал (с хартиена или електронна форма за избор).

Новата електронна услуга за избор на личен лекар онлайн е стъпка напред в реализирането на електронното управление. Като всичко иновативно, тя поражда въпроси, свързани с нейното ползване, на които от Касата отговарят следното:

- Няма разлика в това дали изборът се осъществява по електронен път или на хартиен носител, чрез попълване на ръка на формуляри. Процедурата е регламентирана в нормативната уредба.

- В Персонализираната информационна система на НЗОК са създадени канали за нотификация както за общопрактикуващите лекари, така и за здравноосигурените граждани, свързани с избора на личен лекар по електронен път. Всеки път, когато гражданинът осъществи правото си на избор, той, както и новоизбраният от него лекар, получават съобщение на посочен e-mail адрес или SMS на посочен телефон.

- Достоверността на подаваната информация се удостоверява съгласно Закона за електронния подпис и електронното досие (ЗЕПЕД) с полагането на електронен подпис, подобно на подаването на електронни отчети от изпълнителите на медицинска помощ. За да се гарантира истинността на информацията за новородените, не е предвидена възможност първоначалният избор на личен лекар (педиатър) да се извърши по електронен път.

Разбира се, пациентите могат да сменят личния си лекар и по традиционния начин, чрез хартиен формуляр. Той може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Следващата смяна на общопрактикуващ лекар е през месец декември.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега