Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

София посреща първата си система за тротинетки под наем със строги правила

София посреща първата си система за тротинетки под наем със строги правила

Екотранспортът ще подлежи на задължителна регистрация, ограничение на скоростта и максимална бройка в населено място.

Електрическите тротинетки добиват все по-голяма популярност. И докато държавата готви регулации този вид транспорт на национално ниво, в София се готвят да посрещнат и първата система за отдаване на тротинетки под наем.

Подобно на рент-а-байк услугите в страната и електромобилите под наем в столицата, тротинетките също ще се предлагат почасово. Вече има не една, а няколко компании, които са изявили интерес да развият този тип услуга за споделено пътуване у нас.

Столична община, заедно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, обединиха сили, за да съставят необходимия регламент, който да регулира специално отдаваните под наем тротинетки.

Тези по-строги правила ще важат само за рент системата, но не и за частните ползватели, уверяват от ДАБДП. Целта е да се гарантира безопасността на ползвателите. Една от обмисляните от софийската община мерки е задължителната регистрация на тротинетките.

Единствено за споделената услуга се обмисля и да се създаде нормативна възможност общините да определят максимален брой превозни средства, които могат да бъдат регистрирани на територията им за отдаване под наем, както и местата за паркиране, така че да не пречат на движението на пешеходците и на автомобилите.

От следващия месец в централната градска част на София започва обособяването на 157 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Мярката е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил в града, стана ясно по време на срещата.

Новите места за паркиране на двуколесни превозни средства са в синя и зелена зона, като на по-късен етап се предвиждат и около 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове – като буферни зони, където да се оставят те. Планира се разширяване на този вид паркинг зони и в жилищните квартали.

Местната и националната власт се обединиха около идеята, че алтернативните методи за "зелено" придвижване трябва да бъдат насърчавани. Велосипедите и тротинетките биха могли до голяма степен да заменят автомобилния транспорт и да доведат до понижаване в замърсяването.

Опасенията са, че без регулация се повишава риска за гражданите. Припомняме Ви, че поради тази същата причина се обмисля въвеждането на максимална скорост на придвижване с тротинетките, както и ограничение на минималната възраст за управлението им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега