Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Специализант от "Пирогов" създаде мобилно приложение за Първа помощ

Специализант от "Пирогов" създаде мобилно приложение за Първа помощ

Апликацията е първа по рода си у нас и се разпространява безплатно.

Екип от УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов" създаде мобилно приложение за първа помощ, чиято цел е да служи като интерактивен справочник, помагащ при спешни случаи. Апликацията е първа по рода си у нас и се разпространява безплатно. За момента е налична единствено версия за потребителите на смартфони с операционна система Android, като предстои да бъде модифицирана и такава за собственици на iPhone.

Приложението е създадено от от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" вече трета година, предава NOVA. Проектът е реализиран под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова д.м., началник на Клиниката и национален консултант по изгаряния.

Със стартирането на приложението потребителят получава достъп до подредена и класифицирана информация, с ясни, точни и илюстрирани насоки за оказване първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма-от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгаряния.

"Освен „какво да се прави“ в случай на изгаряне, сме дали отговор и на въпроса „какво да не се прави“, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ", обясняват създателите на приложението, за което уточняват, че е предназначено, както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния – да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия, пояснява с-р Мартинов.

По данни на медиците 50-80% от пациентите с изгаряне получават неподходяща или изобщо не получават първа помощ, включително пациентите с обширни изгаряния. Неадекватната първа помощ е огледален образ на наличната информация в Интернет и мобилните приложения.

Мобилната апликация беше представена от автора на IV-та Национална конференция по пластично възстановителна и естетична хирургия, проведена в периода 3-5 май 2019 г. в  Златни Пясъци. Гилдията го възприе изключително добре и постави най-висока оценка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега