Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Специална комисия ще интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда

Специална комисия ще интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда

Специална комисия ще търси начини да интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда. Това е част от новата визия на социалното министерство за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция.

Специална комисия ще търси начини да интегрира пациенти с ТЕЛК на пазара на труда. Това е част от новата визия на социалното министерство за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция.

Комисията за експертиза на работоспособността ще разглежда всеки един случай поотделно. В нея ще бъдат включени представители на НОИ, АЗ, АСП, лекари и експерти по трудова медицина. Целта е да се направи ясна оценка на възможностите всеки човек с увреждане да остане активен и да има достъп до пазара на труда, според дейността, която може да бъде извършвана от него, независимо от увреждането, обясни министър Ивайло Калфин.

„Ние предлагаме изцяло нов подход и отношение на държавата към хората с увреждания в работоспособна възраст. На всеки човек с увреждане в трудоспособна възраст ще бъде изготвена индивидуална комплексна здравна, трудова и социална оценка на възможностите да се адаптира към новата ситуация в неговия живот. Държавата, чрез различните свои компетентни служби, ще му съдейства активно да се върне на пазара на труда“, обясни Калфин. 

"Вариантите са различни – или ще се търси трудоустрояване при работодателя, при който човекът е бил на работа преди събитието, или ще се търси преквалификацията му или директно - чрез Агенцията по заетостта и бюрата по труда ще се търси възможност за неговата трудова реализация", допълни социалният министър.

По отношение на обезщетенията и пенсиите за инвалидност, Ивайло Калфин увери, че държавата няма да остави хората в нужда без средства. Тези, на които бъде намерена работа, ще бъдат стимулирани да работят, получавайки и заплата, и пенсията от НОИ. В периода, докато се намери работа за човека с увреждане в трудоспособна възраст, ще бъде предвидено обезщетение от НОИ. Той ще има право и на всички полагащи му се социални придобивки, предвидени за безработните в страната. 

„С това представяне започваме публична дискусия.  Преди да формираме финално решение, ние ще вземем предвид гледните точки на всички заинтересовани страни. Целта е да  изпипаме детайлите, така че да се повиши интеграцията на хора с увреждания, както и да се преразпредели остатъчен бюджет към онези, които не могат да работят и са в най-голяма нужда“, категоричен беше министърът. 

Оттук нататък предстои широка публична дискусия по всеки един от елементите на предложението. За да заработи Комисията за експертизата на работоспособността, трябва експертите в МТСП да изработят подробна методика за функционирането на всеки един от елементите в предложението. Предвижда се и адаптиране според изготвяните промени и на съществуващото законодателство.

Плановете на министър Калфин са свързани с внасяне на готовото предложение за разглеждане от Народното събрание преди лятната ваканция на Парламента.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега