Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стаматов: Под 1% от децата ще влязат в самостоятелна форма на предучилищна подготовка

Стаматов: Под 1% от децата ще влязат в самостоятелна форма на предучилищна подготовка

През седмицата стана ясно, че се въвежда нова система от форми за задължителната предучилищна подготовка. Това събуди множество въпроси както от страна на родителите, така и от страна на преподавателите в цялата образователна система. Най-горещата тема се оказа новият формат на самостоятелна подготовка, при която децата в предучилищна възраст ще се обучават у дома.

През седмицата стана ясно, че се въвежда нова система от форми за задължителната предучилищна подготовка. Това събуди множество въпроси както от страна на родителите, така и от страна на преподавателите в цялата образователна система. Най-горещата тема се оказа новият формат на самостоятелна подготовка, при която децата в предучилищна възраст ще се обучават у дома.

"Самостоятелната форма на обучение едва ли ще засегне повече от 1% от родителите. Това са 600-700 деца на година. Задължителното предучилищно образование остава задължително, но ако един родител прецени, че може сам да подготви детето си у дома, комисия от инспектората на МОН ще направи проверка на условията и социалната подготовка на семейството", коментира зам.-министърът на образованието и науката - Диян Стаматов в ефира на Нова телевизия.

Тези проверки ще се извършват всяка година под формата на разговори. Така ще се проверяват социалните умения на децата и елементарните знания, свързани с възрастта, посочи зам.-министърът. Ако детето не е достатъчно подготвено, комисията ще има правото да отнема възможността бъдещият ученик да се обучава у дома и родителите ще бъдат задължени да запишат детето в детска градина, където то да получи необходимата предучилищна подготовка.

Въвежда се и почасова форма, ориентирана към родителите с повече свободно време и гъвкав работен режим. Те ще трябва да посочват в кои дни и кога ще прибират децата си от детската градина за месец напред. "Ако ситуацията в семейството се промени, системата е достатъчно гъвкава", подчерта Стаматов. Той посочи, че самостоятелната и почасовата форма ще засегнат малък брой от децата, но ще дадат необходимата свобода на родителите.

"Не бива да всичко да бъде стандартно, както е в момента - всички деца в градината и яслата, а в същото време на всички да е ясно, че има и други форми, които обаче са незаконни. Грамотността започва в 1-ви клас. В детските градини се формира социализацията", добави зам.-министърът.

Той посочи още, че няма как най-малките да "повтарят групата", ако не отбележат необходимия прогрес. По думите му, децата напълно нормално се развиват с различна скорост и различните им умения ту изпреварват, ту изостават на фона на масата. Малкият процент деца, които на 6 години не са готови да влязат в 1-ви клас няма да получават от детската градина необходимия документ, но според Стаматов, тази група деца е специфична и тук се касае най-вече за хора със здравословни проблеми.

Що се отнася до горещата тема за училищното обучение по литература, която продължава да е сред най-обсъжданите, Стаматов посочи, че в новите програми са залегнали 120 български произведения, а "История Славянобългарска" ще се изучава три пъти - в 6 и 9 клас, в часовете по литература, както и по история в гимназията.

Колкото до промяната в часовете във втория гимназиален етап (11-12 клас), новите програми предвиждат училищата да имат възможността да преразпределят учебните часове според профилирането си. Така учениците ще получават необходимите знания и умения, свързани със средния си профил и ще излизат достатъчно добре подготвени от средното образование.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега