Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стамболиев: Екоинспекторите имат правомощия, за които много граждани не предполагат

Стамболиев: Екоинспекторите имат правомощия, за които много граждани не предполагат

Сред правомощията на Дирекция "Околна среда" е и контролът върху това дали и кога автомобилите на територията на Общината са преминали технически преглед.

"Свикнали сме да гледаме на екоинспекторите към Община Бургас, като лица, които могат да съставят актове само за замърсени площи от строителни отпадъци, от ремонтни дейности и т.н. Но те имат и други правомощия, за които доста граждани не предполагат", коментира омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев.

Сред правомощията на Дирекция "Околна среда" е и контролът върху това дали и кога автомобилите на територията на Общината са преминали технически преглед, посочва общественият посредник. Ако колата Ви не е в движение и е паркирана на общинска земя, инспекторите от звеното имат право да Ви санкционират.

Повод за разясненията на Стамболиев е сигнал на бургазлия,недоволен от акта, който му е бил съставен от общинските екослужители. След проверката на омбудсмана, сеоказало, че автомобилът на жалбоподателя не е в движение, липсвал стикер затехнически преглед, а е трябвало такъв да бъде извършен през 2015 година. Освен това, на собственикана моторното превозно средство е било съставено предписание за преместване наколата или предаването й за разкомплектоване. Тойобаче не изпълнил предписанията, с което нарушил Наредбата за излезлите от употреба моторнипревозни средства.

"Към момента на съставяне на Акта за установяване на административнотонарушение, автомобилът е представлявал излязло от употреба МПС по смисъла на параграф 1, т. 1, б. "б" от Наредбата за излезлите от употребамоторни превозни средства. Знакът за технически прегледсъгласно чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. , не е билзаверен за повече от две години от определената му дата за следващ преглед.  Съгласно параграф 1, т. 1, б. "б" от Наредбата за излезлите от употребамоторни превозни средства, излязло от употреба моторно превозно средство е отпадък посмисъла на параграф 1, т. 17 от  Закона зауправление на отпадъците", коментираобщественият посредник Тодор Стамболиев.  

Той алармира всеки, който е в  подобна ситуация, своевременно да премести автомобила си от общинския или отдържавния терен, или да го предаде в център за разкомплектоване. В противен случай, собственикът подлежи на глоба в размер от 300 до 1000 лева за физически лица.

"Ако автомобилът е в частенимот, няма санкция за собственика от страна на общинските служители. За квалифицирането на автомобила като излязлоот употреба моторно превозно средство не е решаващ критерия за неговототехническо състояние, външен вид, възможности за експлоатация, заплащанена данък и т.н., аобстоятелството дали автомобилът е с прекратена регистрация, или за него не еизвършван периодичен технически преглед за последните две години, като е безправно значение причината защо  не е билизвършен такъв", казва още Тодор Стамболиев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега