Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Старата фрегата влезе в политическите игри

Старата фрегата влезе в политическите игри

Оставките на строителния министър Лиляна Павлова и областния управител Константин Гребенаров поиска днес в Бургас народният представител от БСП Румен Петков. Поводът е решението за деактуване от публична в частна държавна собственост на имота, на който се намираше култовото за бургазлии заведение „Старата фрегата”.

Оставките на строителния министър Лиляна Павлова и областния управител Константин Гребенаров поиска днес в Бургас народният представител от БСП Румен Петков. Поводът е решението за деактуване от публична в частна държавна собственост на имота, на който се намираше култовото за бургазлии заведение „Старата фрегата”.   

По думите на Петков това е нарушение на закона и дори престъпление от страна на министър Павлова, тъй като тя не се е съобразила с отрицателното становище на Министерството на финансите и е извършила процедурата в 3-дневен срок, вместо в посочения в закона 10-дневен. Депутатите от БСП смятат, че става въпрос за част от плажната ивица.  Притесненията на Петков идват от това, че може да бъде продаден почти декар от златния плаж на Бургас.

Веднага след изявленията му от Областна управа разпратиха официална позиция до медиите от  Костантин Гребенаров. Предоставяме ви пълния текст на позицията без каквато и да е редакторска намеса:

Морската градина на Бургас, освен любимо място на бургазлии, е и един от символите на града. След 2007 година приморският парк бе изцяло възстановен и модернизиран в частта - собственост на Община Бургас. Старата й част обаче, т.нар. историческо ядро, обхващащо територията от паметника на Пушкин до Централен плаж, държавна собственост, остана неугледна и неремонтирана  до предоставянето й през 2009 година за управление от държавата на общината.

Днес бургазлии могат да се похвалят с един от най-големите, модерни и добре поддържани градски паркове. На фона на всичко това като „язва“ в Морската градина стои бетонова площадка с полуразрушени и силно амортизирани постройки, сред които и „Фрегатата“, друг символ на Бургас от близкото минало. Държавата в лицето на Областния управител нееднократно през годините е била сигнализирана, както от граждани, така и от Община Бургас, за опасностите, които нестопанисваните сгради могат да предизвикат. Въпросният терен е с площ 945 кв.м.  За същия през 1995г. е бил съставен Акт за държавна собственост, с отразяване, че е предоставен в управление на „Приморец турист” ЕАД, гр.Бургас.

Актът за изключителна държавна собственост на морски плаж „Бургас – централен” е съставен по-късно, през 1999г., като в него се включва въпросната територия, с което се получава дублиране.  От 2004г. между Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Областния управител, „Приморец турист”АД и „Булгариен - директ райзен”ООД се води преписка за изключване от обхвата на морски плаж „Бургас – централен” на терена с площ 945 кв.м. около обект „Фрегата”.

През 2005 година е издадена заповед на областния управител на област Бургас, с която първоначалния Акт за държавна собственост от 1995 година е отменен. По данни на РИОСВ теренът не попада в границите на защитена територия и защитени зони. През 2007г., въз основа на писмо от Агенцията по кадастъра, Министерство на регионалното развитие и благоустройството е изключило територията от обхвата на морския плаж. С одобряването на кадастралната карта на град Бургас през 2009г. Теренът съществува като отделен обект на кадастъра, представляващ урбанизирана територия, с предназначение „за друг вид застрояване“.

Територията създава предпоставки за инциденти, поради пребиваване на клошари, опасности от пожари и събиране на отпадъци. Предстои да бъде реализиран проект, който ще отвори града към морето в района на Пристанището, нещо, което бургазлии отдавна очакват. Въпросните 945 кв.м. са в непосредствена близост до националния обект- Зона за обществен достъп Бургас- и след изграждането му ще бъдат входна врата на града към света. Всичко това обосновава решението на държавата да поиска смяна на статута на терена от публична държавна в частна държавна собственост. Държавата няма ресурси сама да облагороди и поддържа терена в подходящ вид.

Смяната на статута дава възможност да се търси инвестиция, която да възстанови символа и да благоустрои територията. Към настоящия момент собственик на имота продължава да бъде държавата.  „Не е редно важните за Бургас и областта проекти, които съгражданите ни заслужават, да бъдат компрометирани от неверни твърдения и предизборни изказвания. Като Областен управител считам, че добрите проекти тук, които служат за пример на цялата страна, трябва да бъдат над празния политически ПР“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега