Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стартира Европейската седмица за изследване за ХИВ и вирусни хепатити

Стартира Европейската седмица за изследване за ХИВ и вирусни хепатити

Огнена панделка ще гори в Бургас на 30 ноември.

В периода 23-30 ноември 2018 г. отбелязваме Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити. Тази година, за 30-ти пореден път ще отбележим и 1-ви Декември - Световен ден на СПИН под мотото „Узнай своя статус".

Европейската седмица се провежда вече шеста година. През 2015 г. дейностите бяха разширени с включването на изследванията за хепатити. Причината е, че инфектирането става по идентичен начин с този при ХИВ. Важно е хората, изложени на риск от ХИВ и/или хепатит, да знаят статуса си възможно най-скоро след заразяване. Напредъкът в лечението на тези инфекции осигурява на хората, живеещи с ХИВ и хепатит В, пълноценен и активен живот, а тези с хепатит С могат да бъдат излекувани напълно.

Инициативите се реализират съвместно Община Бургас, (Отдел „Спорт, превенции и младежки дейности”, към Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“), Общински младежки  клуб „J.J.Cool A“, РЗИ-Бургас (Дирекция ПБПЗ, КАБКИС, Вирусологична лаборатория) и  Фондация „Областен Ромски Съюз“ по повод  Европейската седмица на изследването за ХИВ и хепатити и 1 декември – Световен  ден за борба със СПИН.

Ето какво предстои:

• От 19 до 30 ноември: представители на Община Бургас и  РЗИ съвместно ще организират  срещи с ученици  и прожекции на филмите „Ти гониш“ и „Майки прекалено рано“ в училища на гр.Бургас.

• На 29 ноември (четвъртък): от 10:30 ч. в Културен център „Морско Казино“, Община Бургас  организира младежки форум с дискусия, свързан с толерантно отношение към хората, живеещи с ХИВ инфекцията, намаляване на стигмата и недопускане на дискриминация. Участници са ученици от бургаски училища, психолози, учители.

• от 26 до 30 ноември: Европейска седмица на ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ХИВ И ХЕПАТИТИ, вратите на РЗИ-Бургас ще бъдат отворени за всеки, който желае да УЗНАЕ СВОЯ СТАТУС. В КАБКИС и Вирусологична лаборатория  ще се извършва безплатно  консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис. Всички желаещи да се изследват или само да получат отговор на въпросите, които ги тревожат могат да посетят РЗИ в удобно за тях време.

• На 30 ноември (петък):
-    от 12:30 ч. до 13:30 ч.
Раздаване на здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички от екипи обучители на връстници на техните съученици и учители по бургаските училища;
- от 14:00-16:00 ч.
Извършване на анонимно изследване с бързи тестове за ХИВ в мобилна лаборатория, разположена в района на площад „Тройката“. Екипа в мобилния кабинет ще бъде от представители на РЗИ-Бургас и Фондация “Областен Ромски Съюз“. Екипи от доброволци на Общински младежки  клуб „J.J.Cool A“ ще раздават здравно-информационни материали с цел популяризиране употребата на предпазни средства и мотивиране на гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.
- от 17:00 до 18:00 ч.
Запалване на традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега