Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стартира почистването на канала свързващ езерото "Вая" и Черно море

Стартира почистването на канала свързващ езерото "Вая" и Черно море

Това е първият проект от подобен мащаб за областната администрация на Бургас.

Областният управител Вълчо Чолаковподписа договора, с който официално стартират дейностите по почистването наканала свързващ езерото "Вая" и Черно море. Това е първият проект от подобен мащаб за областната администрация на Бургас. Той е разработен по Програмата за трансгранично сътрудничествоБългария - Турция, в партньорство с Кметство Енез.

Безвъзмездното финансиране попроекта е на стойност 394хил.евро, а дейностите, заложени в него ще решат проблема с дългогодишнитенаводнения в района на езерото, както и на главния път Бургас-Созопол, по койтопрез лятото преминава целият трафик за южното Черноморие. Освен катопревантивна мярка срещу бъдещи наводнения, ефект ще има и върху опазването наоколната среда.

В рамките на 24 месеца, колкото е продължителността на проекта, освенпочистването на канала „Езеро Вая – Черно море“, се предвижда още  изследване на екологичните условия исъстояние на водите на езерата Вая (Бургас) и Гала (Енез), както и разработванена съвместен модел за оценка на екосистемни услуги  в двaта водни обекта.

"Доволенсъм, че ще успеем да извършим почистване на канала Вая. Поех ангажимент, че щенаправя всичко по силите си, за да реша близо 20-годишния проблем снаводненията, които се получават при всеки по обилен дъжд в района на езерото„Вая“. Усилията, които положихме до сега – чистене с помощта на лека техника илица лишени от свобода, дадоха временен резултат. Това наложи да търсим другорешение. Каквото в случая се оказа настоящият проект", коментира Вълчо Чолаков.

По думите на управляващия орган областните администрации не се ангажират сподобни проекти поради големия обем от работа и високата отговорност, която сеноси, както и заради недостатъчния човешки и финансов ресур, с койторазполагат.

"Готови сме и с втори мащабен проект за закупуване на тежкатехника, с която да почистваме язовирите и речните корита в област Бургас.Очакваме повторно отваряне на Програмата, за да кандидатстваме", допълниЧолаков.

Среализирането на тези проекти администрацията на практика доказа, че не енеобходимо да чака финансиране, а при желание и малко повече усилия може самада осигури такова, за да се случват полезни неща за област Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега