Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стотици камери следят за сигурността в Бургас

Стотици камери следят за сигурността в Бургас

Big Brother is watching you, както се казва в популярното риалити шоу.

Big Brother is watching you*, както се казва в популярното риалити шоу. Фразата е напълно актуална за Бургас. Стотици камери следят за сигурността по пътищата, спирките и учебните заведения в града. Само уличната система е оборудвана с над 330 устройства, които запечатват пулса на Бургас. Днес Общината публикува своеобразен отчет за броя и местата на камерите в града.

На 21 възлови кръстовища има разположени по 3 камери. Те имат висока резолюция, което позволява разпознаване на образи и предмети, които попадат в кадър. Видеосигналът постъпва в Трафик центъра и се следи денонощно от диспечери. При възникване на инцидент или опасна ситуация дежурните информират съответните с служби и институции като полиция, пожарна, спешна помощ.

Засилено видеонаблюдение има на пешеходните пасарелки. На съоръжението при хотел "Мираж" има монтирани 22 камери, като 2 от тях имат обхват от 360 градуса. На пасарелката на кръстовище "Трапезица" са поставени 23 видеокамери, 1 от които с обхват от 360 градуса. Записите от пасарелките се пазят в продължение на 10 дни.

На кръстовището при КАТ има четири видеокамери, а на бул. "Захари Стоянов", в участъка от кръговото движение в посока "Меден рудник" са монтирани две камери. Всяка от тях дава картина за движението в съответната посока. Записите се пазят в продължение на 15 дни. Друга 360-градусова камера е монтирана на централната автобусна спирка. Заедно с нея работят други две, които следят движението на хора и превозни средства в двете посоки.

В обхвата на видеонаблюдението попадат новите автобусни спирки в града, където работят общо 216 камери. Предстои монтирането на 29 3G камери на спирките в отдалечените райони на Бургас. Информацията от тях няма да се следи директно, а ще се записва на специална карта. При необходимост записът ще се изтегля от тях на място.

До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани камери, но предстои и те да бъдат оборудвани.

В 6 детски  градини също успешно от няколко месеца функционират системи за видеонаблюдение, а в 10 други в момента се изгражда. До края на годината и в останалите 16 ще бъдат инсталирани камери. Под наблюдения са спалните, занималните, коридорите, гардеробиерните и  дворовете. Видеопотокът от всяка камера може да се следи на компютъра на директора. Кадрите се пазят 30 дни.

Продължава изграждането на мрежата за видеонаблюдение в града. Предстои да бъдат поставени още видеоустройства в Морската градина, около площади, детски и спортни площадки, пешеходни пътеки и други възлови места. По този начин Община Бургас осигурява по-високо ниво на сигурност на гражданите, предотвратяват се инциденти, кражби и вандалски актове.

Градският транспорт е другото място, където видеонаблюдението е инструмент за осигуряване на спокойствие и безопасност на пътниците. С камери са оборудвани всички рейсове, които се движат по градските линии. В съчленените автобуси са монтирани по 4 камери, а в по-малките - по 3 устройства. Видеопотокът от тях се следи в реално време в диспечерския пункт на общинския превозвач "Бургасбус" и в Трафик центъра. Тролейбусите са оборудвани със записващи камери и при необходимост материалът от тях се сваля и преглежда.


* В превод "Биг Брадър те наблюдава" (бел. ред.)

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега