Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Схема за източване на 3 млн. лева от НОИ бе разкрита в Пловдив

Схема за източване на 3 млн. лева от НОИ бе разкрита в Пловдив

Потърпевши от престъпната дейност са и най-малко 18 физически лица.

Схема за източване на НОИ бе разкрита в Пловдив. Нанесените щети за Института са в размер на 3 млн. лева. В рамките на проведените множество процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив са събрани доказателства, че потърпевши от престъпната дейност са и физически лица, съобщи директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев.

Според разследващите, в основата на схемата е 62-годишна бивша служителка на НОИ, собственичка на фирма в сферата на пенсионните услуги. Престъпната дейност тя е осъществявала с помощта на дъщеря си и мъжа, с когото живее. Като частен консултант жената била упълномощавана от различни граждани да подготвя набора им от документи за пенсиониране. При недостиг на осигурителен стаж, тя взимала от клиентите, подлежащи на пенсия, пари на ръка с обещание да ги внесе от тяхно име в НОИ. След това изготвяла неистински документи, които били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите на хората задържала за себе си.

Досега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица, които са загубили от 3000 до 15 000 лева, а предстои да се изясни дали има и още потърпевши. За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си и нямат архив. Подменяли и трудови книжки или попълвали нови, като тази дейност била извършвана не само в Пловдив, но и в други големи градове в страната.

Вчера извършителите са задържани, а при претърсвания на общо шест жилища в Пловдив са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, досиета, около 8000 лева и други веществени доказателства, свързани с престъплението.

На тримата са повдигнати обвинения, за които законът предвижда затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото. Очаква се прокуратурата да поиска налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, съобщиха административният ръководител на Районна прокуратура Чавдар Грошев и наблюдаващият делото прокурор Димитър Пехливанов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега