Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Събират подписка правописният речник на БАН да има безплатно електронно издание

Събират подписка правописният речник на БАН да има безплатно електронно издание

Петицията е електронна, като само за седмица тя е била подкрепена от над 430 души.

Събират подписка Официалният правописен речник на БАН да има безплатно електронно издание. Петицията е електронна, като само за седмица тя е била подкрепена от над 430 души.

"Официалният правописен речник на българския език е основният законово уреден документ на българския език. Той определя правилата, които управляват правилния писмен изказ на нашия език, като тези правила имат задължителен характер.
Смятам, че като гражданин на България, моята страна, в която официалният език е българският, аз имам право на невъзпрепятстван безплатен достъп до актуалната, както и до предходните версии на официалните издания на Речника.
Това ми право произтича от статута ми на данъкоплатец, който индиректно финансира работата и съществуването на Института за български език (ИБЕ)",
пише авторът на подписката Стефан Стефанов.

Той настоява речникът, който се продава на цена от 35 лева в книжарниците, да бъде предоставен за свободно ползване от всички в PDF формат за сваляне и в интерактивна форма за лесно търсене онлайн.

Според Стефанов, електронният вариант на Официалния правописен речник на българския език следва да се актуализира регулярно, а не веднъж на десет години, като нововъведенията и промените, извършени между поредни издания, следва да бъда отбелязвани като такива.

"Искането далеч не е прецедент – във всички нормални държави институтът или институтите, които се занимават с езиковите правила, имат обществено достъпен безплатен електронен вариант на правописния си речник, включително всичките ни балкански съседи. Разбирам, че печатното издание е свързано с разходи и поради тази причина не настоявам за безплатното разпространение на печатна версия", смята авторът на петицията.

Петицията можете да подкрепите тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега