Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съвети за борба с депресията след края на отпуска

Съвети за борба с депресията след края на отпуска

Завръщането към реалността след края на отпуска могат да се окажат трудни и тежки. Но съществуват и някои хитрини, с които да избегнете т.нар. “следваканционна депресия”.

Трескавото отброяване на дните до отпуска винаги преминават по-бавно, отколкото самата почивка. Особено през лятото, когато посвещаваме дните на пътувания, морето, плажните приключения и другите удоволствия на дългите топли дни. Завръщането към реалността след края на отпуска могат да се окажат трудни и тежки. Но съществуват и някои хитрини, с които да избегнете т.нар. “следваканционна депресия”.

Какво се случва по време на отпуска? На първо място - с приятното се свиква по-лесно. Когато напуснете рутинното си ежедневие, изключите алармата и преминете на “отпускарски режим”, тялото Ви бързо се адаптира към свободния график на сън и забавления, което може да се окаже най-трудния за преборване фактор. Особено ако почивате повече от 10 дни.

Друг проблем е пренебрегването на здравословното хранене по време на почивката, промяната на климата при пътувания, както и фактът, че често богатата ваканционна програма може да се окаже по-уморителна от нормалното Ви ежедневие. Ето какво да направите...

Преди да излезете в отпуск:

- Приключете спешните задачи и си съставете план с това, което ще трябва да свършите след завръщането си. Така, когато отново сте в офиса след почивката ще имате занимавка, която да отвлече вниманието Ви от пъстрите спомени. Отложете обаче новите проекти поне със седмица след завръщането си, за да не се претрупвате с работа. Първите дни след отпуска трябва да посветите на по-леките си задачи.

- Планирайте почивката си така, че между пътуването и завръщането в реалността да имате минимум два дни адаптация. Ако в неделя се приберете и в понеделник трябва да сте в офиса, без дори да сте имали време да разопаковате багажа и отпочинете, рискувате директно да скочите в мрачно настроение. Най-добре си оставете време, за да се адаптирате, да разкажете на близки за преживяванията си, да се наспите и да се върнете към нормалния си режим.

- Не захвърляйте всичките си навици на вятъра, дори да разполагате само със седмица почивка. Така рискувате по-трудна адаптация след края на почивката. Комбинирайте новите, вълнуващи преживявания и пъстрата лятна програма с достатъчно сън, здравословна храна, не прекалявайте със слънцето и се пазете от прекомерната употреба на алкохол.

Когато се върнете:

- Планирайте “транзитния уикенд”. Завръщането от почивка за два дни пред телевизора няма да Ви се отрази добре. Вместо това, когато се приберете си създайте приятни емоции у дома, с близки и приятели, така че да не усетите контраст между вълнуващия отпуск и скучното ежедневие.

- Осигурете си динамично ежедневие. Заложете на спорт, ново хоби или организирайте приятно събиране с приятели. Така преминаването към нормалната рутина няма да Ви остави усещане за емоционален шок.

- Не бързайте да се подлагате на тежки диети или строги режими, ако сте се поотпуснали по време на отпуска. Това само ще стресира допълнително организма Ви. Прибирането у дома трябва да е приятно и спокойно.

- Подсилете имунната си система с подходяща храна и достатъчно сън. Дългите дни на плажа и забавленията уморяват, та дори и тази умора да е сладка. Още повече, при смяна на сезоните тялото Ви се нуждае от допълнителна стимулация.

- Започнете да планирате следващото пътуване. По-голямата част от нас са “програмирани” да се справят с ежедневния стрес с очакване на приятно преживяване. Независимо дали става дума за спа уикенд, излет с приятели, или коледната почивка, планирането на ново приключение ще Ви освободи от неприятното усещане на празнота след края на отпуска.

- Не заравяйте спомените си. Вместо това ги оставете на показ, така че да Ви вдъхновяват. Споделяйте снимки в социалните мрежи, вплетете сувенирите в интериора на дома си и на работното място, превърнете преживяванията си в източник на положителни емоции.

Ако все пак почивката Ви е оставила силно емоционално впечатление и Ви налегне депресия, може би това е знак, че нещо в живота Ви не е както трябва. Специалистите съветват, ако не можете да се справите с усещането за неудовлетвореност, да откриете причината и да я поправите. Животът е кратък, а работата и начинът Ви на живот трябва да Ви правят щастливи. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега