Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветник предлага да бъдат изградени площадки по БДП във всички училища

Съветник предлага да бъдат изградени площадки по БДП във всички училища

Според Манол Тодоров, това ще направи уроците по-интересни и ефективни.

"Близо 40 деца загиват от катастрофи в България всяка година, а стотици деца са ранени вследствие на пътни инциденти. За повечето хора това е статистика, но за семействата на тези деца това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи на един човек". Това коментира общинският съветник и представител на сдружение “SOS-ПТП” - Манол Тодоров.

Представителят в местния парламент от Движение "България на гражданите" внесе в местния парламент докладна записка с предложение в бюджета на Общината да бъдат заделени средства за обособяване на специални площадки за практическо обучение по Безопасност на движение по пътищата в дворовете всички учебни заведения, където учат деца в 1-ви и 2-ри клас.

На територията на община Бургас има 1 Начално училище, 22 Основни училища и 10 Средни училища, или общият брой училища с деца от 1 и 2 клас са 33. Според изчисленията на Тодоров, за обособяването на тези площадки ще бъдат необходими общо 66 000 лева.

В Бургас подобни площадки вече има в детските градини - "Златно ключе" и "Синчец", както и в училищата "Княз Борис" и "Кирил и Методий", например. От "SOS-ПТП" са гостували в тези заведения и са изнасяли обучения пред децата.

Общината разработваше подобен проект преди няколко години, но единици остават училищата с такива съоръжения. В останалите учебни заведения също се провеждат часове по пътна безопасност, но те са само на теория. Малчуганите нямат необходимата безопасна учебна инфраструктура, където да видят и усетят на практика за какво трябва да внимават на пътя.

"Всички знаем, че България се намира на челно място в черната статистика по брой загинали на пътя и всяка година всички ние участваме във „войната по пътищата“. Пътната превенция е може би най-важното, в което трябва да се съсредоточим, за да се преборим с тази „война“. Характерът на човек се формира още от най-ранна детска възраст. Статистически погледнато най-удачното време за теоретични и практически занимания при децата е началното училище (1 и 2 клас)", коментира още вносителят на докладната.

Като пример за подобна площадка Тодоров дава реализирани площадки в Благоевград. Те включват пътна маркировка, светофарни уредби, пътни знаци, различни видове кръстовища и конфликтни точки. Идеята на умалената карта е да помогне на най-малките ученици, подобно на игра, да усвоят най-важните правила за безопасно придвижване в градска среда.

"Площадките ще направят часовете по БДП не само по-интерактивни за всички ученици, но така също децата лесно ще добият най-важните и основни навици, които са им необходими, когато стават участници в пътното движение", коментира още общинският съветник.

Въпросните маркировки не отнемат от дворното пространство, тъй като вертикалната маркировка може да се прибира, а хоризонталната е нарисувана върху настилката, позволявайки използването на площадките и извън часовете по безопасност на движението.

Според Тодоров и колегите му от ДБГ, обученията могат да се водят както досега в часа на класа, както и посредством доброволци от неправителствения сектор. Това може да се съгласува с РУО и класните ръководители, когато учебните заведения вече разполагат с необходимата образователна инфраструктура.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега