Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветници искат забрана на пластмасовите чаши и бутилки в общинската администрация

Съветници искат забрана на пластмасовите чаши и бутилки в общинската администрация

Общината да следва примера на Европарламента?!

Следвайки линията на Европейския парламент, представители на бургаския общински съвет предлагат пластмасовите чаши и бутилки за еднократна употреба да бъдат забранени за употреба в сградите на местната администрация. Докладната по темата е изготвена от Калояна Живкова и Петко Георгиев, които вече са внесли предложението си.

Припомняме Ви, че от юли догодина европейските депутати няма да използват пластмасови чаши, чинии, сламки и бутилки на работа. Забраната е отправна точка за премахването на предметите за еднократна употреба, които са най-големият замърсител в света в момента. Идеята е правилата да бъдат приложени в цяла Европа, но дотогава институциите в страните членки са свободни сами да въвеждат сходни правила.

Съветниците Живкова и Георгиев отбелязват, че в синхрон с предложенията на Европейската комисия, Община Бургас може да бъде първата българска община, която да стартира кампания за ограничаване на употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Двамата напомнят, че пластмасата не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца. Така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм. При създаването на пластмасовите продукти се отделят над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им - още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към различни заболявания. Въвеждането на стъклени кани, чаши и шишета е по-полезно за здравето, за опазването на околната среда.

"Стъклото може да се използва многократно и е сред най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки", отбелязват двамата представители в местния парламент. В докладната си те наблягат на факта, че Община Бургас от години въвежда практики за опазване на околната среда. Част от тях са иновативни за България.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега