Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветници искат извънреден график за наблюдение на замърсяването с ФПЧ през зимата

Съветници искат извънреден график за наблюдение на замърсяването с ФПЧ през зимата

Графикът да бъде съобразен с географията на районите с повишен риск от високи нива на ФПЧ.

Общински съветници предлагат изготвяне на извънреден приоритетен график за наблюдение на замърсяването с фини прахови частици, резултат от използване на твърдо битово гориво. Вносителите на докладната по въпроса предлагат Мобилната лаборатория за мониторинг на атмосферния въздух да работи по специфични направления, като графикът да бъде готов до края на месец април. Той трябва да бъде съобразен с географията на районите с повишен риск от високи нива на ФПЧ. Вносители на предложението са общинските съветници от групата на ГЕРБ – Костантин Луков, Калояна Живкова, Димитър Людиев и Георги Дракалиев, който е областен лидер на ВМРО.

"Чистият атмосферен въздух е един от най-важните природни ресурси, неразделно свързан със здравето на хората. По данни на Община Бургас, на нейна територия 49,69% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление. Като най-рискови са обозначени кварталите „Победа“, „Долно Езерово“, к-с „Възраждане“ и Централна градска част“, пишат в документа съветниците.

Община Бургас разполага с Мобилна лаборатория за контрол качеството на атмосферния въздух, която извършва мониторинг с помощта на анализатори за замърсителите - серен диоксид, азотни оксиди, озон, сяроводород, фини прахови частици РМ10, фини прахови частици РМ2.5, бензен и стирен. Мобилната лаборатория отговаря изцяло на изискванията на Европейското законодателство в областта на контрол качеството на атмосферния въздух.

Системата за събиране на данни, интегрирана в Мобилната лаборатория отговаря на основните принципи за съхранение и обработка на данните от измерванията, заложени в Националната система за мониторинг на КАВ на Министерството на околната среда и водите в реално време. Също така осигурява и реализира пренос на данни, в реално време, към диспечерския център в Община Бургас.

Към момента мобилната лаборатория събира данни по график в над 10  населени места на територията на общината.

„Предвид обстоятелството, че кварталите „Победа“, „Долно Езерово“, к-с „Възраждане“ и Централна градска част са сред най-застрашените от повишение на ФПЧ смятаме, че трябва да се вземат още по-сериозни мерки по контрол и превенция“, настояват съветниците.

Те допускат, че част от гражданите не са достатъчно информирани от опасностите при използване на битово отопление, поради което предлагат  всяка календарна година да бъде провеждана информационна кампания, разясняваща рисковете при отопление с твърдо битово гориво.

Общинските съветници обръщат внимание, че промишлеността, строителството и пътния трафик също замърсяват въздуха. Въпреки че, общинската власт е с ограничени правомощия в тази сфера, предстои съветниците да набележат мерки, които ще са свързани с посочените дейности.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега