Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съвместни патрули ще борят трафика на хора и дрога на българо-турската граница

Съвместни патрули ще борят трафика на хора и дрога на българо-турската граница

Двамата министри обсъдиха идеята за създаването на съвместни патрули по границата и изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество

Министър Цветан Цветанов се срещна с турския си колега Идрис Наим Шахин, съобщават от МВР. По време на срещата двамата изразиха задоволство от факта, че сътрудничеството в областта на вътрешните работи между България и Турция значително се подобрява през последните години.

„Турция е много важен партньор за България в областта на борбата с наркотрафика, трафика на хора и нелегалната миграция”, заяви министър Цветанов по време на срещата. От своя страна турският му колега изяви желание за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, на базата на дългосрочни стратегически интереси.

Цветанов акцентира, че трябва да се засили работата по проектите за съвместни патрули по границата и за изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. „Считам, че за опазване на реда и законността на границата, ще допринесе именно създаването на този тристранен контактен център между България, Гърция и Турция за полицейско и митническо сътрудничество”, посочи Цветанов.

България вече е изградила такива съвместни центрове със съседните страни Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. Това се оценява високо, както в двустранен план, така и от европейските институции, добави вътрешният министър и съобщи, че страната ни има готовност да осигури сграда за тристранния център на ГКПП - Капитан Андреево. Изграждането на тристранния център, като една от най-новите форми на сътрудничество, ще даде възможност за бърз и непосредствен обмен на информация, уточни Цветан Цветанов.

От своя страна турският му колега заяви готовност да работят в тази посока, за да може да се подобри работата между трите държави в граничната област и благодари на българския министър за готовността, която България е заявила да окаже за ускоряване на преговорите. „Имаме готовност да оказваме всяко практическо съдействие, в това число и да посрещнем експерти от турска страна, които на място да се запознаят с функционирането на изградените контактни центрове”, предложи Цветан Цветанов.

Двамата министри обсъдиха и необходимостта по общата ни граница да бъдат въведени смесени патрули. Реализирането на тази идея би дало допълнителна стойност на сътрудничеството между двете държави в областта на сигурността. Съвместните патрули по основните пътни артерии, сформирани между българската гранична полиция и турската жандармерия, ще създадат допълнителни възможности за обединяване на българските и турските усилия за справянето с незаконната миграция, трафика на хора, трафика на наркотици и други прояви на организираната престъпност, заявиха двамата министри.

Цветан Цветанов подчерта, че България подкрепя стартирането на визовия диалог ЕС – Турция. „България се надява, че в най-скоро време ще бъде подписано споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз, което е от ключово значение за доброто управление на миграцията”, обясни той.Двамата министри разговаряха и за регионалното сътрудничество.

Въз основа на доброто ни взаимодействие в рамките на Центъра за правоохрана в Югоизточна Европа и Черноморския граничен координационен информационен център в Бургас, и предвид ключовото географско положение на двете страни в Черноморския регион, съществуват редица възможности за съвместни инициативи, целящи изграждането на стабилност, сигурност и просперитет, се обединиха двамата министри на вътрешните работи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега