Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съдийската колегия на ВСС прие декларация във връзка с протестите на бургаските медии

Съдийската колегия на ВСС прие декларация във връзка с протестите на бургаските медии

Комисията по Професионална етика реши да бъде извършена пълна и всеобхватна проверка на съдия в Районен съд – Бургас.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа "за" прие Декларация*  във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание свикано, на основание чл. 33, ал. 1 от ЗСВ от членовете на Комисия „Професионална етика“ – Олга Керелска - председател, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова. Заседанието бе с единствена точка в дневния ред приемане на Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

По-рано вчера, Комисията по Професионална етика реши да бъде възложено на Етичната комисия при Окръжен съд – Бургас и ИВСС да извършат пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев – съдия в Районен съд – Бургас.

Комисията по Професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на ВСС се самосезира във връзка с излъчен материал на 15.01.2018 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви - директно включване по повод протест на журналисти пред Съдебната палата в гр. Бургас. Към преписката бяха приобщени Декларация и подписка от журналистическата колегия в гр. Бургас с рег. индекс ВСС – 526/16-01-2018 г., получени днес в 11:57 часа на електронната поща на ВСС. В декларацията, адресирана до КПЕ се настоява за ревизиране на професионалната дейност на съдия Кунчев.


Ето и текстът на Декларацията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет:

Декларация
от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.

Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.

Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.

Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията.

Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите. Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност.


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса (бел. ред.).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега