Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съдът реши: Лодките по Ропотамо на "Венис Марина" са законни

Съдът реши: Лодките по Ропотамо на "Венис Марина" са законни

Бургаският административен съд отмени заповедта на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите, с която e заповядано на „Венис Марина” ЕООД незабавно да спре всички дейности за извършване на туристическа услуга „Разходка с лодка по р. Ропотамо в резерват Ропотамо”.

Бургаският административен съд отмени заповедта на директора на Регионална инспекция по околната среда иводите, с която e заповядано на „Венис Марина” ЕООД незабавно да спре всичкидейности за извършване на туристическа услуга „Разходка с лодка по р. Ропотамо врезерват Ропотамо”.  

Заповедта заспиране е издадена с мотив за нищожност на сключения на 24.10.2012г. междуРИОСВ и „Венис Марина“ ЕООД договор за извършване на туристическа дейност„Разходка с лодка по р.Ропотамо в резерват Ропотамо”. Изводът за нищожностадминистративният орган е направил след като решението на директора на РИОСВБургас за откриване на конкурс за възлагане на въпросната туристическа дейносте била отменено от съда през април 2015 г.

В хода напроизводството съдът е установил, че РИОСВ Бургас е провел конкурснатапроцедура за възлагане на туристическата дейност „Разходка с лодка по р.Ропотамо в резерват Ропотамо“, въпреки, че решението за откриването на тазипроцедура е обжалвано в съда и обжалването спира развитието на конкурснатапроцедура.

Без да се съобрази със законовите правила административният орган ефинализирал конкурса с решение № 117/19.10.2012г., с което за изпълнител екласиран жалбоподателя „Венис Марина“ ЕООД.  Решението не е отменено и е влязло в сила.  В изпълнение на това решение е сключен договорот 24.10.2012г. за срок от 5 години, считано от 01.01.2013г.

Съдът е приел, чеслед като решението на директора на РИОСВ за приключване на процедурата икласирането на участниците е действащ административен акт, то издадения възоснова на него договор не е нищожен поради липса на основание. Договорът имаоснование и то не е отмененото от съда решение за откриване на конкурснатапроцедура, а е решението, с което административния орган е приключилпроцедурата, като е класирал участниците.  

Окръжен съд Бургас във влязло в сила решение № 68/12.03.2014г. по търговско дело №484/2013г. също е приел, че е налице правна връзка междуРИОСВ и „Венис Марина“ ЕООД възникнала от сключеният на 24.10.2012г. договормежду тях, което е друг аргумент в подкрепа на разбирането, че договора не енищожен.

Съгласно чл.79,ал.1, т.1 от ЗЗТ директорите на регионалните органи на МОСВ спират дейности поползването на горите, земите и водните площи и на други ресурси, както истроителството в защитените територии, които са 1) в нарушение на утвърденитепо съответен ред планове за управление, устройствени и технически планове ипроекти или 2) не са съгласувани по реда на този закон, когато такива планове ипроекти липсват.

Съдът е приел, чежалбоподателят не извършва дейност, която да е в нарушение на утвърдени зарезерват Ропотамо планове и проекти, доколкото РИОСВ Бургас никъде не твърди,че такива проекти и планове съществуват, нито посочва конкретни разпоредби натези планове и проекти, на които дейността противоречи.

Жалбоподателят неизвършва и несъгласувано туристическата дейност, тъй като неговите действия сав следствие на влязъл в сила административен акт и сключен въз основа на тозиакт договор, т.е. съгласувани са по реда на ЗЗТ и подзаконовите нормативниактове приети по неговото прилагане.

Решението може дасе обжалва пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега