Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Табаков: 13 340 бургазлии казаха "Не" на Зелената зона през уикенда

Табаков: 13 340 бургазлии казаха "Не" на Зелената зона през уикенда

"Трябва да се съобразим с решението на хората", категоричен е общинският съветник.

13 340 подписа събра петицията, инициирана от местната структура “Движение България на гражданите” и общинския съветник Живко Табаков, против платеното паркиране през летните уикенди в района на Морската градина и ж.к. "Лазур". Това съобщи днес представителят в местния парламент и председател на комисията по туризъм на среща с медиите.

Докладната на Табаков за отпадане на Зелената зона през почивните дни ще влезе в Общински съвет на утрешното редовно заседание. Съветникът посочи, че ще внесе към нея и петицията, макар тя да няма легална стойност поради липсата на лични данни в нея. Той обаче подчерта, че броят събрани подписи трябва да бъде достатъчно красноречив за колегите му.

"Зелена Зона трябва да има и ще има. Нашата борба е да отпадне платеното паркиране през почивните дни", подчерта дебело той и отново изброи мотивите за предложението си - равнопоставеност между бизнеса, по-лесен достъп до атракционите в района, облекчение за живущите в ж.к. "Лазур".

"Общинските съветници сме прекъснали диалога с гражданите. Предложението не получи своята подкрепа. Трябва да се съобразим с решението на хората",  коментира още Табаков. Той отхвърли всички мотиви против идеята му като облекчаване на достъпа на линейки, например. По думите му, съществува и друг проблем - бъдещето на тази Зелена зона, която заплашвала да погълне целия комплекс.

"Синята зона тръгна по същия начин. Тя започна с цел да подобри достъпа до административните сгради. Сега тя е с чудовищен обхват. Ако зелената зона остане, в дългосрочен план Ви гарантирам, че ще погълне голяма част от "Лазур", категоричен бе  Табаков.

Що се отнася до другата "гореща" тема - преместваемите обекти и чадърите, той посочи, че и по двете теми предстои да се работи, тъй като текстовете не били прецизирани. Общинският съветник даде пример с разграничаването на сезонните търговски обекти, които би трябвало да се отдават краткосрочно - за 1 до 8 месеца, и елементите от градското обзавеждане, които са с дългосрочен наем от 1 до 3 години.

Административните облекчения са другото нещо, което трябвало да залегне в тези наредби. Табаков предлага да отпадне ежегодното входиране на схемата за масите на открито, което ще спести време и пари на бизнеса. Другото облекчение е да отпаднат удостоверение за ЕИК и когато да се подават заявления за схеми, да отпадне удостоверението за категоризация, ако обектът вече функционира.

Председателят на комисията по туризъм предлага и да се разкрие временен посетителски информационен център на улица "Богориди". Друга идея била да се позволи изграждането на стъклени прегради, които да превърнат пешеходната алея в "целогодишна улица", по подобие на столичната "Витошка".

Колкото до чадърите, Табаков бил поддръжник на това да се разрешат рекламните текстове по престилката, но те да заемат до 25% от външната й страна. Така хем щял да се запази естетическия вид на централните градски части, хем администрацията щяла да даде шанс на търговците да запазят разпознаваемостта на своя бранд.

На въпрос по отношение на излизането на “Движение България на гражданите” от "Реформаторския блок", Табаков посочи, че самият той ще излезе от групата на РБ в Съвета, но не толкова заради решението на национално ниво, колкото по лични вътрешнокоалиционни различия. Той намекна още, че възнамерява и да напусне поста председател на комисията по туризъм, но да остане в нея като експерт.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега