Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Табаков: Туризмът по празниците носи висока добавена стойност

Табаков: Туризмът по празниците носи висока добавена стойност

Дни ни делят от поредното "голямо пътуване".

Дни ни делят от поредното "голямо пътуване" - дългия уикенд за Великден, който отново ще накара стотици хиляди нашенци да оставят домовете си и да се отправят на път, за да прекарат празниците сред природата, с роднини или дори зад граница.

В навечерието на "дългия" уикенд поговорихме с общинския съветник и специалист в сферата на туризма Живко Табаков за това дали "голямото пътуване" се отразява на туристическия бизнес, или само на статистиките. Ето какво коментира той:

PoligrafF: Имат ли реален принос за туристическия бранш т.нар. „големи пътувания“ по празниците и дългите уикенди или влиянието им върху статистиката е по-скоро подвеждащо на общия фон?
Живко Табаков: Крайноседмичният туризъм и по-дългите уикенд пътувания са една пазарна ниша, която дълги години не беше разработвана у нас, но несъмнено носи висока добавена стойност. В последно време наблюдаваме ръст на вътрешните пътувания, но има още много какво да се желае най-вече по отношение на рекламата.

PoligrafF: От половин милион българи, за които се твърди, че ще пътуват по празниците, 130 000 отиват в чужбина? Защо нашенци предпочитат да посрещат Великден в Гърция?
Живко Табаков: От Института за анализи и оценки в туризма изнесоха информация, че за празниците се очаква близо 170 хиляди чужденци да посетят страната ни главно около Великден. Чакаме туристи от Германия, Австрия, Испания, Италия, което ще компенсира онзи брой българи, които са избрали да почиват навън. Специално за тази година не мисля, че се предпочита Гърция, по-скоро сънародниците ни са се ориентирали към Турция, към Истанбул, защото нашите празнични дни съвпадат с атрактивния Фестивал на лалето.

PoligrafF:Има ли потенциал Бургас да привлича посетители по време на Великденските и майските празници? А какво трябва да се направи по въпроса?
Живко Табаков: Смятам, че всичко е в ръцете на бизнеса, тъй като в нашата община липсва маркетингов отдел, който да работи с турагентите и туроператорите, и да поддържа тесни връзки с бранша относно нашите пазари. Един от анализите, който направихме в края на 2017 г., показва, че Бургас е със средна заетост 36,4% на легловата база. Това не ни прави конкурентни дори на Варна, Несебър, Поморие и Созопол, които са предпочитани от туристите. Започнахме да се конкурираме със Стара Загора, което, според  мен, е притеснително. Бургас има много възможности. Освен масовият летен туризъм, трябва да се развива и уикендтуризъм, тоест да се рекламираме на територията на България, както и конгресен и конферентен туризъм. Имаме и бази за развитието на спортен туризъм. Това, че нямаме отдел, който да развива тези възможности, го отчитам като един от най-големите ни минуси.

PoligrafF: Тази година кампанията на Министерството на туризма „Неочаквана ваканция“ предлага на хотелиерите да дават по една допълнителна нощувка преди началото на сезона, за да се стимулира вътрешния туризъм. Могат ли подобни кампании да окажат реално влияние върху нагласата на потребителите в дългосрочен план?
Живко Табаков: Като маркетингов ход самото решение не е лошо, защото така се фокусира вниманието на българския потребител върху българския туристически продукт, потребяват се допълнителни услуги, което отговаря и на въпроса Ви дали такива кампании могат да окажат положителен ефект върху нагласите на българския потребител. Виждам, че о-в Света Анастасия е готов също да се включи в „Неочаквана ваканция”. За бизнеса наистина е по-добре да предостави една безплатна нощувка при платени две, отколкото да сваля от фиксираната цена. От друга страна туристическият бранш очаква повече от страна на Министерството на туризма, а и от държавата за справяне със сезона, за да не се стига до намаление на цените и промоции. Имаше и други начин да спасим сезона - държавата трябваше да отпусне повече за средства за компенсиране на полети, за реклама. Трябваше да направи всичко възможно за облекчаване на визовия режим. Самото Министерство на туризма пък трябваше да има по-голяма активност на т.нар. нетрадиционни пазари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега