Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тази година учениците от ІV и VІІ клас са постигнали по-високи резултати на изпитите

Тази година учениците от ІV и VІІ клас са постигнали по-високи резултати на изпитите

Повече шестици и по-малко двойки сочи статистиката за учебната 2016/2017 година.

Резултатите от националното външно оценяване в четвърти и седми клас са най-добри в сравнение с последните години. Това коментираха днес от Просветното министерство. Повече шестици и по-малко двойки сочи статистиката за учебната 2016/2017 година.

Средният брой точки, който седмокласниците са събрали по първия модул по български език и литература, е 34,67 от 65 възможни. При втория модул средният брой точки е 19,05 от възможни 35. По математика средният брой точки е 28,52 на първи модул от възможни също 65. На втори модул кандидат-гимназистите са изкарали средно 8,67 точки.

251 ученици са получили пълния сбор от 100 точки на изпита по математика спрямо едва 37 седмокласници за миналата година. По български език и литература шест деца имат сто точки. Миналата година ученикът с максимален брой точки по този предмет е бил само един.

Слабите оценки по първия модул са по-малък брой спрямо миналата година. По български език и литература двойки са получили 7761 седмокласници спрямо 9481 през 2016 година. По математика слаби оценки имат 13533 ученици срещу 17983 за миналата година.

"Резултатите на учениците са ниски там, където има проблем с обхващането на децата в образователната система и има ранно отпадане на ученици от уязвими групи", коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Най-добре на изпитите са се представили учениците от София-град, следвани от Смолян, Варна, Благоевград, Търговище. На последните три места са седмокласници от Ямбол, Ловеч и Сливен.

Тъй като тази година приемът в гимназии става само с точки, скала за преобразуване на точките в оценки по шестобалната система има само за първия модул от двата изпита. При него тройката е равна на 16 точки, а пълен отличен се получава при 65 точки. Отличен успех се присъжда от 57 точки нагоре. Тези оценки се вписват като текущи в бележниците.

Учениците от четвърти клас са получили по-високи резултати по три от общо четирите учебни предмета, по които се явяват на външно оценяване – български език и литература, математика, както и човекът и обществото. Единствено по човекът и природата резултатът е по-нисък с няколко стотни, въпреки че е най-висок за тази година спрямо останалите три предмета.

С най-високи резултати са децата от Смолян, София-град и Кюстендил. С най-ниски оценки са учениците от Сливен и Шумен. Тази година се забелязва тенденция към все по-широка амплитуда между най-високите и най-ниските регионални резултати.

Забелязва се също, че се изравняват разликите между резултатите по въпроси с избираем и със свободен отговор. Това показва, че все повече ученици вече могат да аргументират твърдения, да решават задачи с приложен характер, да избират и да доказват избора си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега