Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тази нощ наблюдаваме Супер луна и пълно лунно затъмнение

Тази нощ наблюдаваме Супер луна и пълно лунно затъмнение

Тази нощ ни очаква рядко астрономическо съвпадение - Супер луна и пълно лунно затъмнение, информират от Института по Астрономия към БАН. Сами по себе си двете са сравнително често срещани, но съчетанието им е рядко явление и ще бъде последното по-значимо за тази година.

Тази нощ ни очаква рядко астрономическо съвпадение - Супер луна и пълно лунно затъмнение, информират от Института по Астрономия към БАН. Сами по себе си двете са сравнително често срещани, но съчетанието им е рядко явление и ще бъде последното по-значимо за тази година.

Затъмнението ще се наблюдава от най-източните части на Тихия океан, Северна и Южна Америка, Атлантическия океан, Европа, Африка, Западна Азия, най-западните части на Индийския океан и части от Антарктика. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Риби. 

Началото на затъмнението от земната сянка ще бъде в 04:07:12 ч. откогато с невъоръжено око ще може да се проследи бавното настъпване на последната по лунния диск. Кулминацията на явлението ще бъде в 05:47:09 ч., когато лунният диск ще бъде максимално затъмнен. Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде 3 часа, 19 минути и 54 секунди, а продължителността на пълната фаза ще е 1 час, 11 минути и 55 секунди.

От България явлението ще се наблюдава до залеза на Луната в 07:28 ч, т.е. до края на затъмнението от сянката, когато денят вече ще е настъпил. Желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с открит нисък хоризонт в посока запад.

Пълнолунието на 28-и септември, по време на което ще се случи пълното лунно затъмнение, е доста близко по време с перигея на Луната. Обикаляйки около Земята по своята елиптична орбита, Луната се приближава до нашата планета веднъж на всеки 27.55 дни (т.нар. аномалистичен месец). Когато Луната е най-близо до Земята, казваме, че тя е в перигей. През период от около 411.8 денон. перигеят съвпада с пълнолунието – явление, популярно като „Супер-Луна“ или „Суперлуние“.

Пълнолунието на 28 септември ще настъпи в 05:50 ч. (това е по време на пълната фаза на затъмнението), а Луната ще бъде в перигей 63 минути по-рано – в 04:47 ч. Тогава нашият естествен спътник ще бъде на разстояние 356 876 km от Земята – максималното му приближаване за месец септември.

При суперлуние видимият диаметър на Луната е с около 7.5% по-голям от случая, когато естественият ни спътник е на средно разстояние от Земята (на 384 400 km). Тази малка промяна обаче не може да се забележи с невъоръжено око.

Също така в нощ при суперлуние Луната е с около 16% по-ярка, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да твърдим уверено, че разликата е визуално доловима. Желаещите да придобият лични впечатления от Суперлунието могат да извършат своите наблюдения в нощта на 27-и срещу 28-и септември, до началото на лунното затъмнение в 03:11 ч.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега