Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тишев и Кънев: По отношение на такса "Смет" трябва да се търси баланса

Тишев и Кънев: По отношение на такса "Смет" трябва да се търси баланса

"Ако бъде приет на второ четене във този му вид, Законът ще създаде и проблеми за Общините", коментира Тишев.

По отношение на такса "Смет" трябва да се търси балансирано решение, което да намали тежестта върху бизнеса, но да не я стовари върху най-бедното население. Около тази теза се обединиха бургаските депутати от ПГ на "България на гражданите" Петър Кънев и Николай Тишев пред журналисти днес.

"Така формулирана промяната в такса "смет" ще предизвика обществен взрив. В момента съотношението е 70% към 30% бизнес - граждани. С влизане в сила на промените, това съотношение ще се обърне. В големите градове таксата за гражданите ще скочи два пъти, а в по-малките - до 6-7 пъти. Ако бъде приет на второ четене във този му вид, Законът ще създаде и проблеми за Общините", коментира Тишев.

Той обаче изрази съмнение, че дори да бъде приет, законът ще влезе в сила от 1-ви януари 2019-а година, както бе планирано отначало. Причината за това е, че през 2019-а предстои смяна на местната власт. "Този натиск от страна на местната власт ще продължи, още повече в навечерието на местните избори", категоричен бе Тишев.

"България е единствената държава в Европа, където не работи практиката ‘който замърсява, плаща такса смет’. Настоящата схема е несправедлива спрямо бизнеса, но проблемът стои от години", добави Петър Кънев. По думите му, преди разглеждането на закона на второ четене, в него трябва да бъдат нанесени корекции.

Народният представител Тодор Байчев също участва в ежемесечната среща на бургаските депутати от БСП с медиите. Този път той подчерта, че кризата с малкото законопроекти от първите седмици на новия Парламент е отминала. Сега работа за Народното събрание има. Проблем има обаче със съдържанието на някои законопроекти.

Пример за недостатък е новият Наказателен кодекс, в който, според него, т.нар. "престъпления на белите якички" са толерирани. "В НК има и хубави неща, но по отношение на икономическите престъпления наказанията са по-малки, отколкото тези за кражби. А за разкриването на този тип престъпления отиват повече пари и ресурси," коментира Байчев.

Същото се отнася и за Осигурителния кодекс, който се правел на парче и всяка промяна била предпоследна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега