Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тишев към МОН: Справедливо ли е седмокласниците да не получават стипендии?

Тишев към МОН: Справедливо ли е седмокласниците да не получават стипендии?

Три пъти повече средства ще бъдат необходими за включване на седмокласниците в стипендиантската програма, посочват от МОН.

"На практикаправилата не допускат  стипендии даполучават учениците от 7-ми клас". Това коментира от парламентарната трибунабургаският депутат от групата на "БСП за България" Николай Тишев и той попита образователния министър КрасимирВълчев налице ли е допусната дискриминация по отношение на тази група ученици и ако е така, каква епричината за тази неравнопоставеност?

"Съгласно регламент за организиране и провеждане на националната олимпиада по география и икономика, същата се провежда в три възрастови групи: 7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас. Според чл. 10 от програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2017 година, годишни стипендии получават само две от възрастовите групи, а именно 8-9 клас и 10-12 клас. Също така, съгласно чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване закрила на деца с изявени дарби, стипендия за стимулиране на децата с изявени дарби се отпускат на ученици от 8 до 12 клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата по чл. 11.", обясни народният представител.

В обръщението си към просветния министър, той потърси обяснение за разделението на учениците в зависимост от тяхната възраст и поиска данни за това колко средства спестява държавата с изключванетона тази възрастова група от правото да получава стипендии, както и какви меркисмята да предприеме МОН за справянето с тази несправедливост.

Министър Вълчев отговори, че в изпълнение на програмата намерките за закрила на децата с изявени дарби от държавните и общински училищапрез 2018 г. от държавния бюджет са предвидени 1,8 млн. лева. При условие, чебъдат включени ученици от всички възрастови групи при запазване обхвата намерките, средствата, необходими за обезпечаване на програмата следва да сеувеличат трикратно.

След изказването наВълчев, Николай Тишев даде конкретен пример за казус, случил се през 2014година. Тогава родители на деца от 7-и клас завеждат дело в Комисията позащита от дискриминация точно по този въпрос. Комисията се произнася, ченепредоставянето на стипендия на деца от 7-ми клас, които имат изявени дарби,представлява форма на непряка дискриминация по признак „възраст”.

Въпреки черешението на Комисията не е задължително, а препоръчително, Правителството обжалва това решение пред Административния съд, който пък отхвърля жалбата ипостановява, че с изменение на подзаконовата нормативна наредба, чл. 10 отнея, Министерски съвет е поставилнеобосновано и незаконосъобразно ограничение по отношение на правото даполучават стипендии учениците от 7-ми клас, каквото в Закона за закрила надетето законодателят не е поставил.

"Затова мое желание и моя молба е  - работете в тази посока. Не може под такъвфактор да бъдат поставени децата", заяви в заключение Николай Тишев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега