Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тракийските ни съкровища завладяват и Япония

Тракийските ни съкровища завладяват и Япония

След големия успех на изложбата ни в Лувъра, експонатите от „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” ще покорят и Япония. Едни от най-ценните артефакти, открити у нас, ще гостуват в Страната на изгряващото слънце до пролетта на 2016-а година.

След големия успех на изложбата ни в Лувъра, експонатите от „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” ще покорят и Япония. Едни от най-ценните артефакти, открити у нас, ще гостуват в Страната на изгряващото слънце до пролетта на 2016-а година, съобщават от Министерство на културата.

Тракийските ни съкровища са част от изложбата „Златната легенда” („The Golden legend”), която бе открита в края на миналата седмица в Токио. В нея са представени общо 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. Идеята на организаторите е на японската публика да бъде представено отношението към златото през различните епохи и значението му за митологията и историята на човечеството.

От българска страна в експозицията са включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също така и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат и за най-старото обработено злато в Европа.

Експозицията е представена по начин, който отделя специално място на движимите културни ценности от България, тъй като фокусът на изложбата е именно върху златните експонати от Средиземноморските цивилизации, сред които са и находките от трите български музея, участващи в престижната международна проява.

В представителната изложба „Златната легенда” в Япония са включени и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и др. Куратор на изложбата е г-н Такаши Идзука, а организатори на проявата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”.

На официалното откриване на изложбата от българска страна присъстваха посланикът на България в Япония Георги Василев, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей – Пловдив, проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей – Варна, както и Екатерина Джумалиева, координатор на българското участие и държавен експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега